Prejsť na obsah

Správa mestskej zelene začala v meste kosiť o dva týždne skôr ako vlani

Pracovníci Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach už začali v meste kosiť trávnaté porasty, vďaka skoršiemu príchodu jari a vhodným klimatickým podmienkam je to o dva týždne skôr ako tomu bolo minulý rok.

Kosiť začali na Kuzmányho ulici (zelené pásy pozdĺž električkovej trate), na Toryskej ulici pri Triede SNP, kruhovom objazde Moldavská, a na Alejovej ulici. Nasledovať budú ďalšie košické hlavné ťahy - Južná trieda a Rastislavova ulica. Trávnaté plochy v centrálnej mestskej zóne a sídliskovú zeleň bude SMsZ kosiť podľa potreby v 17. týždni všade tam, kde budú porasty na kosenie vhodné. Kosiť sa bude podľa potreby v jednotlivých lokalitách v závislosti na výške trávy. Nerastie totiž všade rovnako rýchlo, ovplyvňujú to viaceré faktory, ako napríklad druh trávnatého porastu, výška hladiny spodnej vody, svahovitosť terénu a pod. 

Kosenie zabezpečuje SMsZ na základe magistrátom schváleného finančného príspevku. Predpokladané náklady na jednu kosbu sú podobne ako vlani odhadnuté na cca 180-tisíc Eur. V tomto roku plánuje SMsZ v priemere 3,5 kosby (vlastnými kapacitami aj dodávateľským spôsobom) s tým, že hlavné ťahy sa kosia päťkrát a centrálna mestská zóna, vrátane parkov, desaťkrát.