Prejsť na obsah

Spoznajte pešo najvyššie kóty všetkých štyroch košických okresov

Aktuálne značne netypická Veľká noc má aj jednu výhodu. Kedy inokedy, ak nie teraz nastane čas, aby obyvatelia nášho mesta mohli pri dodržiavaní všetkých platných obmedzení spoznať najvyššie kóty všetkých štyroch okresov, ktoré administratívne tvoria metropolu východu?

Ako je známe, na základe uznesenia vlády a nariadenia hlavného hygienika platí v súčasnosti až do pondelka 13. apríla 23.59 hod. na Slovensku mimoriadne opatrenie v podobe obmedzenia pohybu a zákazu vychádzania.

V rámci neho je zakázané zhromažďovať sa s inými osobami okrem osôb, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. Taktiež je zakázaný akýkoľvek pohyb na verejných priestranstvách okrem niektorých výnimiek, medzi ktorými je aj pobyt v prírode za účelom pohybu v rámci jedného okresu, resp. v Košiciach to je na celom ich území. Znamená to, že je jedno, v akej mestskej časti bývate, na túru alebo prechádzku môžete zájsť kamkoľvek v rámci celej metropoly východu.  

Ak by ste sa v rámci mesta chceli prejsť do prírody a spáliť prebytočné kalórie z veľkonočných dobrôt, máme pre vás tipy v jednotlivých košických okresoch na štyri ich najvyššie miesta. Tie síce nepatria medzi najvychytenejšie turistické ciele Košičanov, no prechádzka k nim vám v týchto dňoch zlepší náladu, ponúknu radosť z pohybu a niekde prinesie aj s bonus v podobe pekného výhľadu.

Košice I - pri Vysokom vrchu (830 metrov nad morom)

Najvyšší bod „jednotky“ v nadmorskej výške cca 830 metrov a tým pádom aj celého mesta sa nachádza neďaleko Vysokého vrchu. Dá sa tam dostať zelenou turistickou značkou z Jahodnej (cca 2,25 hodiny), z Kavečian po červenej (2,25 hodiny) alebo po modrej značke z Alpínky (3 hodiny). Všetkými týmito cestami sa dostanete do sedla Repy (803 metrov) a odtiaľ pôjdete asi 350 metrov mierne do kopca na západ po zelenej značke smerom na Ružín. Najvyššia kóta mesta neponúka žiadne výhľady, tie sú k dispozícii len na neďalekom Vysokom vrchu (851 metrov) v okrese Košice-okolie, odkiaľ sa dá pri dobrom počasí dovidieť až ku končiarom Vysokých Tatier.

Košice II - Kodydom (362 metrov nad morom)

Najvyšší vrch tohto košického okresu Kodynom 362 metrov nad morom sa nachádza neďaleko mestskej časti Poľov v Gedeonskom lese. Z Poľova sa tam dá dostať pohodlnou chôdzou po poľnej a neskôr lesnej ceste za 25 minút, z konca Ľudvíkovho dvora ste tam za cca 40 minút a z námestia Oceliarov v Šaci okolo areálu nemocnice a ďalej mierne do kopca za necelú hodinku. Z Kodydomu takisto nečakajte žiadne výhľady.

Košice III - Košická hora (360 metrov nad morom)

Najvyšší vrch najmenšieho košického okresu sa volá Košická hora a leží vo výške 360 metrov nad morom. Je najľahšie dostupný a poznajú ho všetci Košičania, ktorí sa chodia prechádzať, behať alebo bežkovať od vodojemu na Furči po Promenádnom chodníku na Zelený dvor. Na najvyššia kóte „trojky“ sa nachádza vysielač telekomunikačného operátora. Najľahší prístup je tam od zastávky MHD na Lingove, odkiaľ prechádzka na Košickú horu trvá asi 40 minút. Okruh Lingov – Košická hora – Zelený dvor a späť po Promenádnom chodníku má takmer 10 kilometrov a zvládnete ho zhruba za 2,5 hodiny. Výhľady sú len na začiatku pri vodojeme a na konci trasy pred Zeleným dvorom, odkiaľ je možné vidieť Slanské vrchy. 

Košice IV - Heringeš (331 metrov nad morom)

Z pohľadu nadmorskej výšky síce najmenší, no čo do výhľadov rozhodne najkrajší je Heringeš, ktorý s nadmorskou výškou 331 metrov je najvyšší vrch okresu Košice IV. Heringeš sa nachádza v katastri Vyšného Opátskeho, odkiaľ sa tam dostať napríklad od gymnázia cez Hájnickú ulicu a záhradkársku osadu za niečo vyše polhodinu. Tí, čo príliš neobľubujú zdolávanie výškových metrov môžu začať na autobusovej zastávke Heringeš na sídlisku Panoráma. Po asi 20 minútach prechádzky po poľnej ceste obídete dva vysielače a zabočíte doprava, kde už na vás čaká výhľad na veľkú časť mesta a viaceré vrcholy Slanských a Volovských vrchov.