Prejsť na obsah

Šport troch generácií

Mesto Košice a mestská časť Juh vás pozývajú na prvý ročník ojedinelého rodinného podujatia s názvom Šport troch generácií. Uskutoční sa 8. mája od 8.30 hod. v priestoroch Športovo-zábavného areálu na Alejovej ulici v Košiciach.


„Prostredníctvom športu chceme nielen motivovať malých i veľkých Košičanov k zdravému spôsobu života, ale toto podujatie má ambíciu v rámci športového zápolenia utužiť vzťahy v našich rodinách. Všetky trojčlenné rodinné družstvá, ktoré sa na podujatie prihlásia do 27. apríla, si svoje sily zmerajú v jednom z týchto šiestich športov: futbal, stolný tenis, plávanie, streetball, bowling a tanec. Najmladšiu generáciu bude v každom tíme zastupovať dieťa - žiak základnej školy, strednú rodič dieťaťa a najstaršiu starý rodič," uviedol vedúci referátu športu a mládeže magistrátu mesta Košice Ivan Šulek.

Šport pre všetkých

Podľa záujmu získaného na školách i medzi širokou verejnosťou plánujú organizátori v budúcich ročníkoch súťaženie rozšíriť i na ďalšie športy, resp. i o kultúrno-športové disciplíny. Trojgeneračné športovanie bude podporované v zmysle „Koncepcie rozvoja športu v meste Košice" prostredníctvom mestom poverenej organizácie, občianskeho združenia „Šport pre všetkých" . Tento subjekt zapojil do svojich aktivít aj už dobre známu Školskú športovú ligu.

Cieľ podujatia - vypestovať vzťah k športu

Propagácia zdravého životného štýlu v každom veku a preventívna
starostlivosť o zdravie občanov patrí k prvoradým cieľom organizátorov podujatia. „Základy životosprávy a vzťah k športu získava každý v rodine. Deti k športu privádzajú najmä rodičia a starí rodičia, ktorí stále športujú. Podchytenie celých rodín na športovanie v školách upevňuje vzťahy nielen v rodine, ale vytvára vzťahy aj medzi rodičmi, resp. starými rodičmi a školou," povedal Ivan Šulek Špecifickým cieľom podujatia je vytvoriť na školách podmienky pre trojgeneračné športovanie rodín vo voľnom čase a následne vytvoriť systém školských súťaží rodín. „Sme presvedčení, že je dokonca možné súťaženie medzi školami, v rámci regiónov i celej SR. Dobrou propagáciou, vhodnou organizáciou, primeraným a dôstojným odmeňovaním takýchto rodín, môžeme vytvoriť model cieľavedomého propagovania zdravého životného štýlu v celej spoločnosti. Je predpoklad, že takéto rodiny budú následne nositeľmi a propagátormi športu v škole i vo svojom okolí, na pracoviskách a stanú sa spolu organizátormi školských športových i iných spoločensko-výchovných akcií v škole i vo svojej komunite," dodal Ivan Šulek

Podujatie ŠPORT TROCH GENERÁCIÍ – 1. ročník sa uskutoční v rámci programu „Dni mesta Košice".
Spoluorganizátormi podujatia sú: Mestská časť Košice Juh a ZŠ: Užhorodská, Tomášikova, Požiarnická, a Gemerská, Občianske združenie Vitalita - Košice, Bowling club –Watsonova 4/A, Košice.
Zápolenie v disciplíne plávanie sa uskutoční v bazéne ZŠ Tomášikova. O stupne víťazov v bowlingu sa rodiny pobijú v Bowlingovom klube na Watsonovej ulic.

V prípade nepriaznivého počasia budú aj ostatné športy presunuté do budov škôl.
Pravidlá zápolenia jednotlivých športov nájdete na www. kosice.sk.
Tri najlepšie družstvá získajú vecné ceny, ostatní zúčastnení obdržia účastnícky list. Súčasťou podujatia bude Majáles pre všetkých od 16.00 do 21.00 hod.