Prejsť na obsah

Spomienka na november ´89

Položením kytice kvetov k pamätnej tabuli obetiam komunizmu na Hlavnej ulici a zapálením sviečok si obyvatelia Košíc včera v podvečerných hodinách pripomenuli sviatočný Deň boja za slobodu a demokraciu. „Sedemnásty november má devätnásť rokov. Vy mladí, ktorí tu dnes stojíte, si možno udalosti z pred devätnástich rokov ani neviete predstaviť. Pre strednú a staršiu generáciu však znamenali veľkú zmenu v jej živote. Sedemnásty november bol základným kameňom toho, aby sa na Slovensku začala formovať a realizovať otvorená občianska spoločnosť. Novembrové dni vytvorili základ aj preto, aby sa o niekoľko rokov neskôr sformovala, ako samostatný štát, Slovenská republika. Devätnásťročný príbeh, ktorého sme súčasťou, ktorý dennodenne žijeme, sa premietol nielen do zmien vývoja nášho štátu, ale aj do zmien v našich vlastných životoch. Za tento čas sa naša krajina stala členom Organizácia spojených národov a o niečo neskôr Európskeho spoločenstva. Mimo tohto vývoja neostalo ani naše mesto. Košice kráčali cestou demokracie, nových výziev a osobnej zodpovednosti za stav vecí verejných, aj keď zápas o plány, za ktoré sme bojovali na tribúnach v roku 1989 stále pokračuje," povedal primátor Košíc František Knapík počas osláv devätnástin 17. novembra 1989. Poslanec Národnej rady Viliam Novotný vo svojom príhovore upozornil na to, že november 89 si je potrebné pripomínať nielen raz do roka, pretože: „aj dnes v tejto spoločnosti existujú politické sily, politici, ktorí radi deformujú slobodu, ktorí radi upravujú slobodu na svoj obraz. Som veľmi nepokojný, keď vidím, že bežné spoločenské problémy chcú tieto sily riešiť vyvlastňovaním a znárodňovaním. Teda siahaním na súkromné vlastníctvo. Som veľmi znepokojený, keď vidím, že ľudia, ktorí majú iný názor, a nemusí to byť opozícia alebo novinári, ale aj obyčajní ľudia, ktorí majú iný názor, sú neprijateľní. Som veľmi znepokojený, keď namiesto národného porozumenie sa znova začína prebúdzať v našom štáte národnostná nenávisť a netolerancia. Preto si v týchto chvíľach znova pripomeňme odkaz novembra 1989 - sľúbili sme si lásku, sľúbili sme si vydržať."

Na Spomienke na rok 1989 sa zúčastnili aj politickí väzni, za ktorých vystúpil s príhovorom predseda Konfederácie politických väzňov v Košiciach Vincent Samuely: „Dámy a páni traduje sa, že národ, ktorý nepozná svoju minulosť, musí ju znova prežívať. Nie tak dávno na Slovensku vládla krutá komunistická diktatúra. Chvalabohu, táto diktatúra je už za nami. Zásluhu na tom majú aj politickí väzni, príslušníci Pomocných technických práporov, odvlečení do sovietskych gulagov a mnohí iní, ktorí boli za komunizmu prenasledovaní. Na Slovensku bolo vyše 70 tisíc občanov, ktorí poznali väzenské cely Leopoldova, Ilavy alebo prostredie Jáchymovských baní. Týmto všetkým mŕtvym i živým patrí naša dnešná vďaka a uznanie. Verme, že budúce generácie nikdy nepripustia návrat takejto diktatúry. Žijeme totiž v demokracii, ktorá má v sebe ešte niektoré nesprávne prvky, no na druhej strane nesie v sebe silu tieto nedostatky odstrániť. Verím, že sa nám to podarí, vzhľadom na trend vývoja našej krajiny, ktorý sa opiera o kresťanskú filozofiu."

Mesto Košice organizuje pri príležitosti 19. výročia udalostí zo 17. novembra 1989 viaceré spomienkové podujatia. Dnes 18. novembra sa o 16.00 hod. uskutoční v priestoroch košického Bábkového divadla na Alžbetinej ulici za prítomnosti viceprimátora Mikuláša Čečka spomienkový dialóg s protagonistami novembra 89 - lídrom hnutia VPN Fedorom Gálom a bývalým ministrom kultúry Ladislavom Snopkom. V rámci košických osláv výročia nežnej revolúcie sa v ten istý deň v priestoroch Múzea Vojtecha Lofflera uskutoční o 14.00 hod. sprievodné podujatie, prezentácia projektu Fedora Gála Krátká dlouhá cesta - hľadanie stratených dejín. Autogramiáda tejto knihy sa bude konať v košickom kníhkupectve Artfórum na Mlynskej ulici.

foto: Marián Šangala