Prejsť na obsah

Spomienka na 63. výročie SNP

Pietnym aktom na Námestí osloboditeľov pri pamätníkoch Neznámeho vojaka a Sovietskej armády si dnes Košičania pripomenuli 63. výročie Slovenského národného povstania (SNP).
Veniec vďaky položili predseda Národnej rady SR Pavol Paška, priami účastníci SNP a zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), Kancelárie prezidenta a Ústavného súdu, krajskej i miestnej štátnej správy a samosprávy, diplomatického zboru, Ozbrojených síl SR a Policajného zboru.
"Som presvedčený, že ľudia, ktorí túto dobu prežili a otvorili aj pre nás bránu do Európy, k slobode a demokracii, žili hodnotami, ktoré sa nedali kamuflovať," uviedol pre TASR Paška. Preto bol podľa neho prejav túžby po slobode a demokracii v SNP taký silný a slovenský národ sa ním zaradil medzi vyspelé národy a krajiny Európy.
Najstarším účastníkom osláv bol 85-ročný priamy účastník odboja a predseda košickej Oblastnej organizácie SZPB a veteránov vojny Vojtech Záhorský. Podľa neho sa dnes ozývajú hlasy, ktoré by chceli zmeniť alebo narušiť odkaz SNP, preto je hlavným cieľom SZPB hovoriť pri každej príležitosti mládeži pravdu o odkaze SNP. "Znamená to, aby bol pokoj, aby bol človek človekom, aby sme sa nebili a nehašterili, aby sme na futbalových zápasoch nevideli fašistické symboly a mládež si konečne uvedomila, za čo bojovali ich dedovia a pradedovia," dodal Záhorský.

Zdroj: TASR