Prejsť na obsah

Spolupráca regiónov je na dobrej ceste

Vedenie mesta zastúpené námestníkom primátora Jozefom Filipkom sa v pondelok 22. októbra zúčastnilo v rumunskom Satu Mare slávnostného odovzdávania „Vlajky cti". Túto vlajku udelila mestu Rada Európy ako uznanie za aktivity pre podporu európskej myšlienky, a tiež za vytváranie a pestovanie silných partnerských vzťahov. Odovzdať ju prišiel poslanec parlamentného zhromaždenia Rady Európy Guy Legagne. Na slávnostnom podujatí sa zúčastnili zástupcovia partnerských miest Satu Mare – Nyíregyháza (Maďarsko), Wolfenbüttel (Nemecko), Zutphen (Holandsko) i ďalšie prizvané mestá z regiónu.

V rámci ceremoniálu odovzdávania vlajky sa v Satu Mare uskutočnil aj Summit primátorov pozvaných miest. Stretnutie inicioval primátor Satu Mare Iuliu Ilyés s cieľom prediskutovať pragmatické otázky možnej spolupráce. Svoje myšlienky predstavili zástupcovia pohraničných miest: Baia Mare (Rumunsko), Užhorod, Beregovo (Ukrajina), Miškolc, Nyíregyháza (Maďarsko), Rzeszów (Poľsko) a Košice. Na Summite odznelo niekoľko tém, o ktorých primátori diskutovali. „Boli to návrhy na spoluprácu v oblasti kultúry, efektívneho využitia energie, ochrany životného prostredia, infraštruktúry, odpadového hospodárstva, častejšieho stretávania mládeže, univerzitnej spolupráce, využitia európskych fondov, spoločnej prezentácie regiónu s cieľom zaujať investorov, cestovného ruchu," dodal J. Filipko.
Na záver vznikla dohoda, podľa ktorej je pre úspešnú spoluprácu v daných oblastiach nevyhnutné vytvoriť priestor pre odborníkov samospráv, aby sa mohli stretnúť a pracovať na spoločných projektoch.