Prejsť na obsah

Špecifiká práce oddelenia sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach ešte v júni 2006 schválilo Koncepciu riešenia problémov bývania v lokalitách s vysokou koncentráciou osôb ohrozených sociálnym vylúčením. „ Ide o dôležitý materiál pri realizácii opatrení v sociálnej pomoci, ktoré môžu napomôcť riešiť problematickú situáciu sociálne znevýhodnených občanov v meste," uviedla koordinátorka koncepcie z Oddelenia sociálnych vecí Beáta Horváthova a dodala: „odborná literatúra hovorí v súvislosti s náplňou sociálnych vied o tom, že v sociálnej práci ide predovšetkým o pomoc."
Pomoc ako verejná sociálna činnosť je starostlivosť o tých členov spoločnosti, ktorí v niektorých fázach života alebo v určitých situáciách nie sú schopní samostatne a ani s podporou svojho najbližšieho okolia spravovať svoje záležitosti. „Konkrétne sociálnu pomoc môžeme diferencovať na primárnu pomoc – samotné nároky na pomoc, ktorá slúži rozvoju osobnosti a celkovému vývoju ľudí. Ďalej na sekundárnu pomoc – preventívnu, ktorá je nevyhnutná pri riešení a zvládaní problémov, kedy je potrebné kompletné poradenstvo , pomoc a podpora. Terciálna pomoc je zameraná na dodatočnú pomoc, kedy už problémy eskalujú, vytvárajú si vlastnú dynamiku a situácie nie sú zvládnuteľné bez cudzej pomoci," spresnila Beáta Horváthova .
Oddelenie sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice hodlá byť v uvedených súvislostiach naporúdzi každému obyvateľovi Košíc. Pričom špecifikum Košíc, a tým aj aplikácie jednotlivých postupov v sociálnej oblasti, spočíva v rozdelení kompetencií podľa Štatútu mesta Košice na jednotlivé mestské časti, ktoré vykonávajú predovšetkým konkrétne úlohy, vyplývajúce z legislatívy a samosprávnej pôsobnosti obce na jednotlivých úsekoch sociálnej pomoci. Magistrát mesta Košice realizuje odborné činnosti, koncepčné zámery a úlohy, koordinuje činnosti sociálnej intervencie pre celé mesto a podpornými opatreniami zabezpečuje rozvoj sociálnej pomoci v meste.

Úspešný projekt osobitného príjemcu
Oddelenia sociálnych vecí úspešne realizuje v rámci prijatých opatrení výkon osobitného príjemcu dávky v hmotnej núdzi, ktorý sa vykonáva vecným plnením aj priamymi úhradami nákladov na bývanie. „Dávky pomáhajú splácať občanom vzniknuté dlhy na bývaní. Podporou splácania je aj využívanie mestského príspevku na bývanie, ktorý môžu získať občania po uzatvorení nájomnej zmluvy a riadnom platení stanovených úhrad za bývanie," uviedla koordinátorka koncepcie.
Aktivačné práce
Ďalším nástrojom sociálnej pomoci a opatrením v rámci koncepcie sú aktivačné práce a príležitostné práce. Podľa slov Horváthovej aktivačné práce napomáhajú občanom získať pracovné návyky, zvýšiť si príjem, platiť úhrady za bývanie a meniť svoje zvyky, návyky, postoje ku kvalite vlastného života. A práve zvýšenie zamestnanosti tejto skupiny občanov, konkrétna pomoc a práca s rodinou sú priority, ktoré oddelenie sociálnych vecí zabezpečuje v lokalitách s týmto vypuklým problémom Košíc, a to predovšetkým Luník IX.

Projekt zamestnávania Rómov z MČ Luník IX v U.S.Steel Košice
Od 1. júna 2008 po rokovaniach v predstaviteľmi U.S.Steel Košice sa začala realizácia projektu zamestnávania Rómov z MČ Luník IX v U.S.Steel Košice. „Ako užívateľský zamestnávateľ poskytuje vo svojich závodoch prácu pre 19 zamestnancov, pomocných robotníkov. Títo zamestnanci pracujú na dobu určitú ako brigádnici v rámci dohodnutého projektu. Realizácia projektu sa každý rok obnovuje ,čím môžu zamestnanci preukázať svoje úsilie a snahu pracovať, získať odborné zručnosti aj pomocou školení a získaných osvedčení v niektorých profesiách a zaradiť sa do riadneho pracovného procesu v U.S.Steel Košice . Prvého júla 2008 bol jeden brigádnik prijatý do pracovného pomeru v spomínanej spoločnosti na dobu neurčitú. Ďalší zamestnanci boli prijatí od 8. októbra 2008, pričom celkový počet v tomto kalendárnom roku dosiahne 20 zamestnancov," spresnila Horváthová. Výber brigádnikov realizuje oddelenie sociálnych vecí. Musia spĺňať tieto stanovené kritériá : pracovné návyky z aktivačnej činnosti, príležitostných prác, zabezpečovanie riadnej starostlivosti o deti, splácanie dlhov na bývaní , trvalý pobyt v MČ Luník IX a zodpovedný prístup k pracovným povinnostiam. „Zamestnávanie občanov ťažko umiestniteľných na trhu práce môže výrazne zmeniť ich spôsob života, vylúčiť ich zo siete poberateľov dávok v hmotnej núdzi a poskytnúť im možnosť na zodpovedné riadenie svojho života," doplnila koordinátorka koncepcie.
Náučný sociálny program pre dievčatá a ženy
Ďalšia oblasť, ktorú oddelenie sociálnych vecí využíva na sociálnu intervenciu priamo v rodinách je projekt - Náučný sociálny program pre dievčatá a ženy – budúce aj mladé mamičky z málopodnetného sociálneho prostredia. „Odborníci v psychológii, pediatrii a sociálnej práci sa im snažia priblížiť vhodnou formou základné princípy starostlivosti o zdravý psychický a fyzický vývin detí. Pripravujú ich na starostlivosť v prenatálnom a postnatálnom období. Ako aj starostlivosť o domácnosť, ekonomické zabezpečenie rodiny, právne minimum v zákonných postupoch a nárokoch v jednotlivých životných situáciách," povedala Beáta Horváthová.
Sociálny program sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
Sekundárnu pomoc pre deti a mladistvých poskytuje sociálne oddelenie aj formou ďalšieho projektu, ktorý realizuje oddelenie priamo v základnej škole v ročníkoch druhého stupňa. Ako uvidela Horváthová ide o Sociálny program sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately zameraný na predchádzanie sociálnopatologickým javom v súlade s uplatňovaním opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na predchádzanie vzniku krízových situácií v rodine. Deti učia ako sa brániť závislostiam, zneužívaniu, dôsledky trestnej činnosti, ústavná výchova, ochranná výchova , odolávanie navádzaniu rovesníkmi na únikové prípadne asociálne správanie. Uplatnenie komplexných a systémových krokov sociálnej intervencie v celej rodine, resp. na každom úseku činnosti sa javí ako doposiaľ najefektívnejší spôsob sociálnej pomoci v každej špecifickej sociálnej situácii a probléme.
Komunitné centrá sú veľkým prínosom
Pri všetkých týchto opatreniach a postupoch účinné a konkrétne úlohy plnia komunitné centrá, ktoré sú vybudované priamo v lokalitách so zoskupením najviac sociálne vylúčených občanov: Luník IX, Sládkovičova ulica, Popradská ulica, Herlianska ulica, Demeter. Komunitná práca v týchto lokalitách je pozitívnym krokom v systémovom riešení sociálnych problémov mesta. „Po dvoch rokoch fungovania tejto činnosti môžeme konštatovať, že klienti získavajú dôveru v komunitných pracovníkov. Vyhľadávajú ich a obracajú sa na komunitné centrum pri riešení problémov. Túto činnosť pozitívne vníma aj verejnosť a spolupracujúce inštitúcie, ktoré tiež čerpajú informácie a poznatky o sociálnej situácii od komunitných pracovníkov," doplnila koordinátorka koncepcie.
Stratégia riešenia chudoby v meste Košice na roky 2009 - 2013
Na roky 2009 - 2013 je pripravovaný strategický materiál - Stratégia riešenia chudoby v meste Košice, ktorý má pomôcť Magistrátu mesta Košice zamerať sa na prijímanie účinných rozhodnutí a krokov, ktoré posilnia jeho poslanie a mandát a uspokoja potreby zainteresovaných sociálne vylúčených občanov a komunít v meste Košice. Cieľom stratégie je predovšetkým účinné plánovanie v sociálnej oblasti, rozvoj sociálnej pomoci v meste aj v jednotlivých mestských častiach, vytváranie finančných zdrojov a kofinancovanie aktivít z rôznych zdrojov, sieťovanie sociálnej pomoci a služieb tak, aby nedochádzalo k duplicitným poskytovaniam , ale adresným a konkrétnym riešeniam.
„V súvislosti s prípravou stratégie už prebehol dotazníkový prieskum na 827 respondentov v Košiciach. Má zmapovať sociálnu situáciu rôznych cieľových skupín v meste, s ich potrebami, s výstupom kvantitatívnej a kvali