Prejsť na obsah

Slovenskí skauti priniesli Betlehemské svetlo

Betlehemské svetlo – posolstvo pokoja, lásky, mieru a porozumenia, horí od dnešného rána už aj na košickom magistráte. Od slovenských skautov si ho osobne prevzali primátor mesta Košice Richard Raši a viceprimátorka Renáta Lenártová. Symbol pokoja a lásky si môžu Košičania odpáliť na magistráte dnes do 18.00 hod.

Košice sa stali ohnivkom Reťaze svetla

Dievčatá a chlapci v skautských rovnošatách začali roznášať Betlehemské svetlo v sobotu, aby pomyselnou svetelnou reťazou spojili vyše 300 slovenských miest a obcí. Jedným z ohniviek tejto reťaze sa tak stala i metropola východu.
 
Primátora zaujímalo nielen to, kam všade už skauti stihli malé plamienky rozniesť, ale tiež, ako fungujú ich oddiely, čím všetkým sa v nich dievčatá a chlapci zaoberajú. Pretože celý život podporuje zdravý životný štýl, vyjadril skautom svoj obdiv.
 
„V prvom rade vám chcem všetkým úprimne poďakovať za váš dar, Betlehemské svetlo, vďaka ktorému sa aj naše krásne mesto stalo súčasťou Reťaze svetla, spájajúcu symbolicky celú krajinu," uviedol Richard Raši. „Teší ma, že namiesto toho, aby ste ako iní vaši rovesníci sedeli doma za počítačmi, uprednostňujete aktivity v prírode, alebo podujatia, medzi ktoré určite patrí už tradičné, každoročné roznášanie Betlehemského svetla po Slovensku."


Vznik tradície Betlehemského svetla v Európe

Vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene Seldžukov okupovali Svätú zem. Pápež Urban II. Preto vyzval rytieri z celej Európy, aby zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden z účastníkov križiackej výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si obyvatelia mesta brali svetlo do svojich domovov.

Tradícia pretrvala až dodnes a Betlehemské svetlo sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia. Novodobá história Betlehemského svetla začala v roku 1986, tradíciu roznášať plamienok založili Rakúšania v mestečku Linz, tvorcovia vianočnej televíznej akcie na pomoc postihnutým deťom. Dostali pritom fantastický nápad. Pred Vianocami poslali do Betlehemu lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a lietadlom ho prinieslo späť do Linzu. Tam sa ho ujali miestni skauti, ktorí ho začali roznášať do ostatných častí Rakúska. Po roku 1989, keď padli totalitné režimy v Európe, sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom, vrátane Slovenska.
 
Naši skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne roznášajú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.