Prejsť na obsah

Slovenská sekcia Medzinárodnej policajnej asociácie oslavovala 20. výročie založenia

International Police Association (IPA) je najväčšou medzinárodnou organizáciou policajných pracovníkov na svete, ktorá bola založená 1. januára 1950.Viceprimátor Martin Petruško prijal minulý týždeň v reprezentačných priestoroch Historickej radnice, pri príležitosti osláv 20. výročia založenia Územnej úradovni Slovenskej sekcie IPA, 40 člennú delegáciu z 5 krajín Európy. 

IPA je unikátnou, celosvetovo najväčšou a najstaršou policajnou mimovládnou organizáciou, ktorá bez rozdielu hodnosti, pohlavia, farby pleti, jazyka alebo náboženstva združuje v 66 krajinách sveta vyše 410 tisíc príslušníkov policajno-bezpečnostných služieb v aktívnej službe, ale aj na dôchodku.Je mimovládnou organizáciou s konzultatívnym štatútom pri Hospodárskej a sociálnej rade OSN, Rade Európy, Organizácii amerických štátov, Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) a s oficiálne naviazanými vzťahmi s Európskym policajným úradom (EUROPOL). 

Územné úradovne predstavujú základné organizačné zložky Slovenskej sekcie IPA. Sú zriaďované na základe územno-správneho členenia alebo služobného zaradenia členov Slovenskej sekcie IPA. Hlavnými cieľmi organizácie je vytvárať medzi jej členmi putá priateľstva a podporovať medzinárodnú spoluprácu. Súčasne si kladie za cieľ rozvíjať kultúrne vzťahy medzi jej členmi, zvyšovať ich všeobecné vedomosti a výmenu profesijných skúseností, podporovať vzájomnú pomoc členom v sociálnej oblasti a v neposlednom rade, v rámci svojich možností, prispievať k porozumeniu medzi ľuďmi a k udržaniu mieru vo svete.

Piatkové prijatie v Historickej radnici sa nieslo vo veľmi príjemnej atmosfére. Viceprimátor ocenil aktivity organizácie IPA, ktorými si získala široké medzinárodné uznanie. Zároveň hostí pred zápisom do Kroniky oboznámil aj so zaujímavosťami nášho mesta, bohatou históriou, rozvojom v posledných rokoch a víziami do budúcnosti.