Prejsť na obsah

Slávnostné stretnutie začínajúcich pedagógov

Slávnostné stretnutie začínajúcich učiteľov a vychovávateľov

Školský rok 2013/2014 má za sebou prvé dva mesiace.

Mesto Košice uskutočnilo dňa 6. novembra 2013 v CVČ, elokované pracovisko Popradská 86, Košice tradičné podujatie „Slávnostné stretnutie začínajúcich učiteľov a vychovávateľov", na ktorom sa s vedením mesta Košice a vedúcou referátu školstva, športu a mládeže zúčastnilo 43 začínajúcich učiteľov a vychovávateľov zo základných, materských škôl a základných umeleckých škôl, riaditelia škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice a uvádzajúci učitelia.

Hlavným cieľom stretnutia bolo slávnostne privítať a prijať do veľkej školskej rodiny začínajúcich učiteľov a vychovávateľov - kvalifikovaných pedagogických zamestnancov, ktorí nastúpili do prvého pracovného pomeru po ukončení štúdia a pôsobia v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

V úvode stretnutia v kultúrnom programe vystúpili žiaci ZŠ Staničná 13, Košice. Prezentovali program, ktorý veľmi úzko korešponduje s tým, čím mesto Košice žije v tomto roku - s Európskym hlavným mestom kultúry.

Prítomným sa prihovorili:
· Richard Raši, primátor mesta Košice. V príhovore povedal, že pozná súčasnú situáciu v školách prostredníctvom svojich troch detí. Uvedomuje si, že situácia v školách nie je ľahká, že pedagógovia pracujú pod veľkým tlakom, ale verí, že nová generácia pedagógov sa dožije lepších časov. Poďakoval mladým učiteľom a vychovávateľom, že sa rozhodli pre učiteľské povolanie, že sa rozhodli pracovať v školách v meste Košice,
· Renáta Lenártová, námestníčka primátora sa v príhovore vrátila do rokov, kedy ona bola absolventkou vysokej školy. Skúsenosti s nástupom do praxe boli rovnaké aké majú aj dnešní mladí učitelia. Nie je jednoduché premieňať teoretické skúsenosti z vysokoškolského štúdia do praxe. Poukázala na skutočnosť, že v školách je množstvo šikovných a talentovaných detí a žiakov, ktorí očakávajú, že im niekto ponúkne šancu svoj talent rozvíjať a prezentovať. Zaželala prítomným veľa zdravia a pedagogického optimizmu v ďalších rokoch,
· Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže, oboznámila prítomných v niekoľkých číslach so zriaďovateľskou pôsobnosťou mesta Košice. Vyzdvihla dôležitosť učiteľského povolania, poukázala na jeho význam v dnešnej spoločnosti. Očakáva, že celková situácia v školstve sa zlepší. Poďakovala vedeniu mesta za spoluprácu, podporu a ochotu pomáhať pri riešení problémov, za ich ústretovosť.

Slávnosť sa niesla v znamení odkazu učiteľa národov J. A. Komenského: „Učitelia nesmú byť podobní stĺpom pri cestách, ktoré iba ukazujú kam ísť, ale sami nejdú." Príhovory poskytli mladým pedagógom informácie, inšpiráciu a podnety, ktoré im pomôžu vytýčiť si smer svojej učiteľskej kariéry.

Z rúk Richarda Rašiho, Renáty Lenártovej a Márie Kavečanskej si začínajúci učitelia a vychovávatelia prevzali pamätný list a malú pozornosť, ako spomienku na stretnutie.
 
Prítomným sa prihovorila aj Ingrid Gamčíková, riaditeľka ZŠ a predsedníčka Krajskej rady Združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v Košickom kraji.

Stretnutie svojim vynikajúcim speváckym vystúpením ukončila pani učiteľka Ágnes Hornyák.
Po ukončení slávnostnej časti začínajúci učitelia a vychovávatelia dostali priestor v rámci neformálnych stretnutí na nadviazanie vzájomnej spolupráce, výmenu skúsenosti, posilnenie vzájomných vzťahov, neformálne zoznámenie sa so všetkými účastníkmi stretnutia a získanie podnetov pre vlastné výchovno-vzdelávacie postupy.

Podujatie bolo príjemným ukončením obdobia, v ktorom mladí pedagógovia museli načerpať sumu nových poznatkov a vedomostí, spoznali nových kolegov, prvé deti a prvých žiakov, spoznali aj rodičov detí a žiakov, museli absolvovať množstvo školení, inštruktáži, prežili prvé zasadnutie metodických orgánov školy, prvú pracovnú poradu, spoznali svojho uvádzajúceho učiteľa, napísali svoj program adaptačného vzdelávania, prežili aj prvé rodičovské združenie, museli sa oboznámiť s množstvom legislatívnych predpisov a hlavne spoznať školský vzdelávací program a školský výchovný program. Začínajúci pedagógovia na podujatí prezentovali svoje prvé pedagogické skúsenosti a názory.

Košice 8.11.2013
Spracovala: Mgr. Eva Vinceová, referát školstva, športu a mládeže MMK