Prejsť na obsah

Slávnostné stretnutie

Dňa 15. novembra 2012 sa v CVČ, elokované pracovisko Domino uskutočnilo slávnostné stretnutie 58 začínajúcich učiteľov a vychovávateľov, na ktorom sa okrem zástupcov vedenia mesta zúčastnili riaditelia škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, uvádzajúci učitelia a vedúca a zamestnanci referátu školstva, športu a mládeže MMK.

Hlavným cieľom stretnutia bolo slávnostne privítať a prijať do veľkej školskej rodiny začínajúcich učiteľov a vychovávateľov - kvalifikovaných pedagogických zamestnancov, ktorí nastúpili do prvého pracovného pomeru po ukončení štúdia a pôsobia v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

V úvode stretnutia v kultúrnom programe vystúpili členovia tanečných súborov z CVČ Orgovánová 5 a Michal Zsiga zo ZŠ Trebišovská 10 v Košiciach.

Prítomným sa prihovorili:
· Richard Raši, primátor mesta Košice. V príhovore povedal, že pozná súčasnú situáciu v školách prostredníctvom svojich troch detí. Uvedomuje si, že situácia v školách nie je ľahká, že pedagógovia pracujú pod veľkým tlakom, ale verí, že nová generácia pedagógov sa dožije lepších časov. Poďakoval mladým učiteľom a vychovávateľom, že sa rozhodli pre učiteľské povolanie, že sa rozhodli pracovať v školách v meste Košice,
· Renáta Lenártová, námestníčka primátora sa v príhovore vrátila do rokov, kedy ona bola absolventkou vysokej školy. Skúsenosti s nástupom do praxe boli rovnaké aké majú aj dnešní mladí učitelia. Nie je jednoduché premieňať teoretické skúsenosti z vysokoškolského štúdia do praxe. Poukázala na skutočnosť, že v školách je množstvo šikovných a talentovaných detí a žiakov, ktorí očakávajú, že im niekto ponúkne šancu svoj talent rozvíjať a prezentovať. Zaželala prítomným veľa zdravia a pedagogického optimizmu v ďalších rokoch,
· Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže, oboznámila prítomných v niekoľkých číslach so zriaďovateľskou pôsobnosťou mesta Košice. Vyzdvihla dôležitosť učiteľského povolania, poukázala na jeho význam v dnešnej spoločnosti. Očakáva, že celková situácia v školstve sa zlepší. Poďakovala vedeniu mesta za spoluprácu, podporu a ochotu pomáhať pri riešení problémov, za ich ústretovosť.

Slávnosť sa niesla v znamení odkazu učiteľa národov J. A. Komenského: „Učitelia nesmú byť podobní stĺpom pri cestách, ktoré iba ukazujú kam ísť, ale sami nejdú." Príhovory poskytli mladým pedagógom informácie, inšpiráciu a podnety, ktoré im pomôžu vytýčiť si smer svojej učiteľskej kariéry.

Z rúk viceprimátorky a vedúcej referátu školstva, športu a mládeže si začínajúci učitelia a vychovávatelia prevzali pamätný list a malú pozornosť, ako spomienku na stretnutie.

Po ukončení slávnostnej časti začínajúci učitelia a vychovávatelia dostali priestor v rámci neformálnych stretnutí na nadviazanie vzájomnej spolupráce, výmenu skúsenosti, posilnenie vzájomných vzťahov, neformálne zoznámenie sa so všetkými účastníkmi stretnutia a získanie podnetov pre vlastné výchovno-vzdelávacie postupy.

Prílohy