Prejsť na obsah

Slávnosti vína prilákali stovky Košičanov

Mesto kde sa snúbi tradícia s inováciou, miesto kde tečie dobré víno a vonia skvelé jedlo, priestor kde sa stretávajú dobrí ľudia. Košice, ako brána do vinárskeho regiónu Tokaj už po deviaty krát hostili to najlepšie zo slovenskej i zahraničnej vinárskej produkcie. Košické slávnosti vína oživili tradície a zároveň ponúkli ukážky moderného vinárstva.

Na vinárskej udalosti jesene v dňoch 10-teho až 12-teho septembra mohli návštevníci okrem ochutnávky najlepších vín zažiť ukážky lisovania hroznového muštu, ale i sabrage show. Vinári odprezentovali najnovšie technológie pri výrobe vína, na ktorých ľuďom ukázali ako sa rodí lahodný mok. Degustácie, tento rok prebiehali i v partnerských vinotékach a riadili ich okrem vinárov i renomovaní someliéri. K dobrému vínu však patrí i dobré jedlo a o to sa postarali vybrané reštaurácie svojimi vychýrenými delikatesami.

Chute tých najlepších vín sa najlepšie spoznávajú vo výnimočných priestoroch, a tie ponúkol stredoveký areál Katovej bašty a históriou nabitý archeologický komplex Dolnej brány. Lákavý program sa odohrával i na pódium nad vinárskym mestečkom. Stovky Košičanov tu privítali vínny deputát z Košickej vinice v Maďarsku - Abaújszántó. Slávnostný prechod deputátu sa konal za účasti primátora mesta a viceprimátorov a len dotvoril jedinečnú atmosféru celého podujatia. Primátor Raši: „Košičania opäť potvrdili, že si dokážu uctiť tradície a vychutnať príjemné prostredie. Našou snahou je, aby sme ľudí prilákali do mesta a aby strávili výnimočné chvíle so svojimi rodinami a priateľmi, hoci aj pri pohári kvalitného vínka."

O dobrú náladu sa starali rôzne hudobné skupiny a súbory. Lákadlom boli i tradičné Staromestské trhy, na ktorých sa predstavili zruční remeselníci.