Prejsť na obsah

Situácie ešte nikdy nebola taká vážna, v Košiciach sa opäť testuje na Covid-19

V Košiciach sa od dnes koná ďalšie celoplošné testovanie obyvateľov. Všetkých cca 90 000 zaregistrovaných občanov, ktoré tak v uplynulých týždňoch učinili prostredníctvom stránky korona.kosice.sk dostane v najbližších hodinách správu o tom, aby sa opätovne išli dať testovať.

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) vyzval Košičanov, aby sa išli v čo najväčšej miere otestovať na ochorenie Covid-19. V meste sa totiž výrazne zvýšil počet prípadov pozitívnych osôb, ktoré ochoreli na britskú mutáciu nového koronavírusu.

„Pravidelne komunikujeme so všetkými kompetentnými a ten balík informácii je obrovský. Mám obrovské obavy z toho, ako budeme v našom meste zvládať situáciu najbližšie dni a týždne. Vyzerá to tak, že Košice sú na tom najhoršie. Ostaňte doma, netúlajte sa po uliciach. Strach je na mieste,“ vyhlásil.

Infektológ Jarčuška odkazuje frflošom: Bez doterajších testovaní by košická nemocnica už dávno padla

Podľa infektológa a člena Permanentného krízového štábu SR Pavla Jarčušku zvyšuje britská mutácia úmrtnosť o 36 percent a je o 70 percent nákazlivejšia. Zároveň sa prejavuje horším priebehom ochorenia a zvýšenou úmrtnosťou nielen u starších ľudí. V Košiciach je podiel novej mutácie jeden z najvyšších na Slovensku.

„Nemám radostné slová, pretože máme najhoršie čísla v Európe a dokonca podiel tejto varianty je tu ešte vyšší ako vo Veľkej Británii. Čaká nás neľahké obdobie, no vakcíny sú dostatočne účinné. Máme tu frflošov a hundrošov, ktorí hovoria, že pán primátor urobil v Košiciach už štyri testovania a nezlepšuje sa to. Ak by tie testovania neboli, nemocnica v Košiciach by dávno padla a nemali by sme kde dávať pacientov,“ skonštatoval Jarčuška.    

Podľa výkonného riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Martina Paula sú momentálne na hrane svojich kapacitných možností. Situácia sa u nich začala zhoršovať pred Vianocami. V januári zomrelo na nový koronavírus 207 ľudí, čo je dvojnásobok oproti poslednému mesiacu minulého roka.

S príjmom nových pacientov im musia pomáhať okolité nemocnice na východnom Slovensku. Vyzdvihol najmä spoluprácu s prešovskou nemocnicou, ktorá od nich prevzala za týždeň 58 pacientov vo vážnom stave.

Riaditeľ UNLP Paulo má veľké obavy z budúcnosti

V súčasnosti majú 343 reprofilizovaných lôžok a 28 pacientom vedia poskytnúť aj umelú pľúcnu ventilácia. Ich lôžka sú momentálne zaplnené na 90 percent a neobsadené majú už len štyri pľúcne ventilácie.

„Denný nárast počtu pacientov je zhruba rovnaký, keď prijímame cca 30 pacientov, časť musíme posúvať do iných nemocníc na východe Slovenska. Aj napriek veľmi dobrej spolupráci sa aj ich lôžka sa postupne plnia a nedokážu prevziať toľko našich pacientov ako v predchádzajúcich dňoch. Je dobré, že sa v Košiciach opäť spúšťa testovanie, no aj vďaka britskej mutácie koronavírusu sa dosť obávame, čo tu bude v nasledujúcich dňoch,“ uviedol Paulo.

Britskú mutácia sa momentálne vyskytuje u 90 percent hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 v UNLP. Prednostka ústavu epidemiológie a prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach Monika Halánová v tejto súvislosti poznamenala, že počas testovania v Košiciach pred troma týždňami bol ešte podiel tejto mutácie len 60 percent.

Pozitívne testovaných čaká aj PCR test

Po zhoršení situácie sa od tohto pondelka odoberajú ďalšie vzorky, ktorých pozitivita dosahuje už 91 percent. Budú v tom pokračovať aj počas aktuálneho 5. tohtoročného kola testovania v Košiciach. Z výsledkov chcú získať poznatky na to, aby mohli určiť, aký bude ďalší vývoj v nemocniciach počas februára.

S pánom primátorom sme sa dohodli, že v rámci plošného testovania prešetríme všetky pozitívne vzorky aj PCR testami a budeme chcieť detekovať aj britskú mutáciu. Vytipovali sme také miesta, na ktorých bol počas nedávnych testovaní zvýšený podiel pozitívnych prípadov. Máme k dispozícii 500 setrov PCR testov, ktoré vieme v prípade potreby presúvať priamo medzi odbernými miestami,“ informovala Halánová.   

Testovanie v metropole východu bude prebiehať v klasických termínoch a to dnes od 16.00 – 20.00 hod. a cez víkend medzi 9.00-17.00 hod. Veľkokapacitné odberové miesta Magistrát mesta Košice na Triede SNP 48/A, v Kulturparku na Kukučínovej 2, v Amfiteátri na Festivalovom námestí 2 a Spoločensko - relaxačné centrum na ulici Milosrdenstva 4, ktoré sú pre Košičanov nepretržite v prevádzke už od januára, sú v piatok otvorené od 9.00 – 20.00 hod a cez víkend rovnako ako ďalšie odberné miesta.

Otestovať sa tak bude možné na niektorom zo 65 odberných miest, v rámci ktorých je pripravených 91 odberných tímov. Ich zoznam je k dispozícii po kliknutí na ikonku „odberné miesta“ na spomínanej stránke korona.kosice.sk.  

O otváraní škôl v Košiciach zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté

Pokiaľ príslušné štátne orgány nerozhodnú dovtedy o opaku, od pondelka by sa v Košiciach mali otvárať školy. Situácia je momentálne nejasná, vedenie mesta Košice čaká na ďalšie pokyny od štátnych orgánov. Hneď na to bude rodičom oznámené definitívne rozhodnutie, ktoré zrejme padne cez víkend.  

„Čo sa týka škôl, vláda ešte nerozhodla. Ak bude potrebné, budeme sa riadiť všetkými rozhodnutiami štátnych orgánov. Rodičia aj učitelia sa stihnú otestovať. Osobne však odporúčam rodičom, že ak nepotrebujú a môžu zostať doma s deťmi, nech ich do školy neposielajú. Sme pripravení a vieme otvoriť školy. Otvoríme všetky odberné miesta a zabezpečili maximálnu bezpečnosť pre nás všetkých,“ myslí si primátor.   

Mesto Košice v tejto súvislosti upozorňuje občanov, aby sa využili služby niektorého zo spomínaných 65 odberných miest zriadených priamo magistrátom. Každému testovanému v takom prípade príde SMS s dátumom uskutočnenia a výsledkom testu, ktorým sa potom bude vedieť preukázať pri prípadnej kontrole alebo nástupom svojho dieťaťa do školy, ak by sa od pondelka otvorili.    

Mesto však nevie garantovať, že ak sa niekto otestuje v štátom zriadených mobilných odberových miestach, bude mať okamžite k dispozícii potvrdenie s výsledkom testu, keďže je tam iný informačný systém.