Prejsť na obsah

Situácia v Košiciach je stabilizovaná

Vedenie mesta Košice v súvislosti so zastavením dodávok zemného plynu do Slovenskej republiky od prvých chvíľ monitoruje situáciu na území mesta. Na magistráte je pre prípad akéhokoľvek ohrozenia bezpečnosti mesta a jeho obyvateľov ustanovený Krízový štáb. Vzhľadom na to, že v najbližšom období mestu nehrozí mimoriadná situácia v zásobovaní energiami, teplom a pitnou vodou, Krízový štáb zatiaľ nezasadal. Jeho členovia sú však o situácii priebežne informovaní.

V uplynulých dvoch dňoch a v priebehu piatka sa na pôde magistrátu mesta uskutočnilo niekoľko pracovných stretnutí s jednotlivými skupinami subjektov, ktoré môžu v prípade vzniku krízovej situácie zohrať významnú úlohu. Primátor mesta a členovia vedenia sa podrobne informovali o stave zásobovania domácností, inštitúcií, nemocníc a škôl plynom, teplom, elektrickou energiou a pitnou vodou. Podľa vyjadrenia zástupcov jednotlivých podnikov v zásobovaní plynom platí pre priemyselných odberateľov regulačný stupeň č. 8, pre zásbovanie obyvateľstva, škôl, nemocníc a inštitúcií zatiaľ nebolo nariadené žiadne obmedzenie. Výroba tepla v Teplárni Košice (TEKO) prebieha tiež bez obmedzenia. Prognóza vo výrobe tepla hovorí o stabilnej produkcii aj pri obmedzení dodávok plynu na regulačný stupeň č.9 a obyvateľstvo bude bez zmeny zásobované teplom z TEKO aj pri regulačnom stupni č. 10, teda keď budú dodávky plynu zastavené úplne. Košická tepláreň môže vyrábať teplo spaľovaním čierneho energetického uhlia, preto nie je závislá na plyne. Teplo vyrába aj spaľovňa mestského odpadu spoločnosti Kosit, ktorá tiež nepotrebuje na jeho výrobu zemný plyn. Vyprodukované teplo dodáva do distribučnej siete mesta cez TEKO. US Steel ako výrobca tepla pre mestskú časť Šaca produkuje teplo bez obmedzenia a ani pri nepriaznivom vývoji túto produkciu nebude nijako obmedzovať. Podľa vyjadrenia zástupcu Východoslovenskej energetiky (VSE) v najbližšom období sa neočakávajú ani výpadky či obmedzenia v zásobovaní mesta elektrickou energiou. Dodávanie pitnej vody pre jednotlivé metské časti prebieha bez obmedzenia a podľa zástupcu spoločnosti Vodárne a kanalizácie k niektorým obmedzeniam by mohlo dôsť iba ak by došlo k výpadkom elektrickej energie. Takéto situácie však dokážu vodári v spolupráci s mestom a VSE riešiť.

Celkovo je situácia v Košiciach stabilná, administratíva mesta pravidelne preveruje aktuálny stav a obyvatelia Košíc nemusia mať obavy ani pri ďalších obmedzeniach dodávok plynu. V prípade, že by k nim v nasledujúcich dňoch došlo, vedenie mesta sa v spolupráci s dotknutými mestskými časťami bude snažiť zabezpečiť vhodné riešenie pre domácnosti, ktoré sú vykurované vlastným plynovým kúrením, ktoré by nepriaznivý vývoj mojo zasiahnuť.

Vzhľadom na stabilizovanú situáciu mesto neuvažuje ani o obmedzení fungovania škôl, ktoré sú v jeho pôsobnosti. Do pôsobnosti mesta patrí 112 škôl (37 základných škôl, 64 materských škôl, 5 centier voľného času, 5 základných umeleckých škôl a jedna jazyková škola), ktorých prevádzka beží v štandardnom režime bez akéhokoľvek obmedzenia.

V priebehu piatka sa na magistráte uskutočnilo informatívne stretnutie starostov mestských častí. Primátor mesta na ňom informoval o situácií a predpokladanom vývoji a dopadoch pre mesto Košice. Podobné pracovné stretnutia sa v súvislosti s možnými zmenami môžu uskutočniť aj nasledujúcich dňoch.

Pokles v mestskej časti Šaca
V predošlých dňoch došlo v mestskej časti Šaca, ktorá je napojená na výrobcu tepla US Steel, k prechodnému poklesu teploty horúcej pary v systéme, čo spôsobilo pokles teploty vo vykurovaných domácnostiach približne na 16 stupňov Celzia. Situáciu sa v noci z 8. na 9. januára podarilo stabilizovať a v priebehu dňa boli odstránené aj všetky poruchy. Približne 14.00 hod. bola situácia vo vykurovacom systéme v Šaci stabilizovaná a štandardné hodnoty vo vykurovaní domácností boli dosiahnuté okolo 17.00 hod.

Doprava v meste
Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) počas víkendov nezaraďuje do prevádzky autobusy, ktoré jazdia na stlačený zemný plyn. Podľa generálneho riaditeľa M. Tkáča mestská hromadná doprava v Košiciach funguje v týchto dňoch bez obmedzení, denne je vypravených približne 150 autobusov. V Košiciach jazdí na zemný plyn 36 autobusov, čo je zhruba pätina autobusovej dopravy. Počas víkendu jazdí menej liniek a keďže budú do premávky nasadzované autobusy na naftu neočakáva sa vo víkendových dňoch obmedzenie počtu liniek ani ich frekvencia. Pokiaľ by DPMK musel obmedziť výpravu vozidiel, bude o zmenách včas informovať verejnosť.