Prejsť na obsah

Šiesty deň osláv

Ocenili víťazov súťaže Literárne Košice Jána Štiavnického
Štrnásty ročník súťaže Literárne Košice Jána Štiavnického vyvrcholil dnes slávnostným odovzdávaním cien dvadsiatim siedmim najúspešnejším mladým literátom. Podujatie sa uskutočnilo v rámci Dní mesta Košice. Organizovali ho Knižnica pre mládež mesta Košice v spolupráci s Átrium klub a Mestskou časťou – Západ.
Celkovo sa do súťaže prihlásilo 195 žiakov zo ZŠ a z osemročných gymnázií z celého Slovenska a jeden študent z Rumunska. Práce hodnotila odborná porota v zložení: Peter Karpinský, Marián Andričík, Markéta Andričíková, všetci traja pôsobia na Prešovskej univerzite a básnik, pedagóg a publicista Tibor Kočík.
Súťažiaci mohli svoju poéziu a prózu posielať na tri organizátormi vyhlásené témy: Smiechotvorné slúchadlo, Deväť mačacích životov, A padák sa mi neotvoril. Prihlásených najviac zaujala práve prvá téma Smiechotvorné slúchadlo. Košické deti reprezentovali svoje mesto veľmi úspešne. V každej kategórii obsadili viacero víťazných miest. Ich námahu a rovnako namáhavú, no povznášajúcu tvorbu spisovateľa Jána Štiavnického, ktorému je súťaž venovaná, ocenil aj námestník primátora mesta Košice Marek Vargovčák. „Ľudské slovo je jedným z najvzácnejších darov, prisúdených podstate človeka. Napriek tomu s ním nevie každý zaobchádzať. Nie je veľa takých, čo odolajú pokušeniu zneužiť jeho silu a len málokto si vie slovo naozaj vážiť. Zvažovať slová bolo oddávna výsadou múdrych, bojovať nimi sa naučili ctibažní a tí ostatní nikdy nevládli nad svojimi slovami. Som preto nesmierne rád, že v rámci osláv Dňa mesta Košice sa koná, podujatie, ktoré prispieva nielen k bohatému koloritu ponúk, ktoré jednotlivé akcie v rámci osláv ponúkajú, ale aj k správnemu využívaniu sily slova."

Ocenení v téme: A padák sa mi neotvoril

Próza:

  1. miesto: Andrea Andrášová, Bratislava
  2. miesto: Stanislava Vassová, Snina
  3. miesto: Stanislav Lobotka, Svinná

Čestné uznanie: Barbora Kompišová

Poézia:
  1. miesto: porota neudelila
  2. miesto: Vlasta Huráková, Lokca
  3. miesto: Miroslava Čižmárová, ZŠ Krosnianska 2

Čestné uznanie: Michal Makó, ZŠ L. Novomestského 2




Ocenení v téme: Deväť mačacích životov

Poézia:
  1. miesto: Jakub Neckář, ZŠ L. Novomestského 2
  2. miesto: Filip Hrivňák, ZŠ Považská 12
  3. miesto: Nikola Dančová, ZŠ Polinská

Čestné uznanie: Soňa Daneshjoová, ZŠ Krosnianska 4

Próza:
  1. miesto: porota neudelila
  2. miesto:Michaela Laura Haceková, Bilinguálne gymnázium M. Hodžu , Sučany
Kristína Čopková, ZŠ Bruselská 18
Barbora Murinová, ZŠ Park Angelinum
  1. miesto: Daniel Sagan, gymnázium Poprad
Adriana Kantorová, ZŠ Poprad
Miriam Tokárová, ZŠ Bruselská 18

Čestné uznanie: Barbora Krausová, ZŠ Staničná
Silvia Hanková, Nadlak Rumunsko

Ocenení v téme: Smiechotvorné slúchadlo

Poézia
  1. miesto: Jonatán Perašín, Spojená škola Dominika Tatarku, Poprad
  2. miesto: Lukáš Orozs, ZŠ Bruselská
  3. miesto: Daniela Vajková , ZŠ Krosnianska

Čestné uznanie: Dagmar Dražilová, Spojená škola Dominika Tatarku, Poprad


Próza:
  1. miesto: Tibor Engler, ZŠ park Angelinum
  2. miesto: Daniela Slávová, ZŠ Jána Pavla II. Bratislava
  3. miesto: Marton Šatek ZŠ a MŠ sv. Marka Križina, Košice- Krásna


Čestné uznanie: Diana Repiščáková: ZŠ Kežmarská

RoKoKo vyhrala košická kapela Parentals
Demonahrávku vydá Magnet

Víťazom 11. ročníka Rockového košického kolotoča súťažnej prehliadky rockových kapiel, ktorá sa konala dnes v rámci osláv Dňa mesta Košice sa stala košická kapela Parentals. Trojčlenná porota tohto víťaza vybrala z 9 prihlásených formácií z celého Slovenska. „Hodnotili sme interpretačné umenie, kompozíciu, techniku a čistotu prevedenia," informoval pred vyhlásením výsledkov člen poroty Ladislav Vasiľ. Parentals ako víťaz súťaže získala možnosť nahrať svoju demonahrávku košickom štúdiu Esprit, no tejto ceny sa vzdala v prospech kapely Magnet z Levoče, ktorá skončila na druhom mieste. „Víťazstvo nás veľmi teší, no možnosť nahrať demonahrávku v nahrávacom štúdiu sme sa rozhodli prenechať skvelej začínajúcej kapele Magnet, keďže my už nejaký ten piatok hráme a onedlho by sme mali vydať CD," oznámil nečakane po vyhlásení výsledkov líder skupiny Parentals Miroslav Felber. Na bronzovej pozícii skončila kapela Metalena z Revúcej. Predsedom tohtoročnej poroty bol Štefan Hundža, známy slovenský muzikálový a rockový spevák, ktorý to na záver podujatia roztočil so svojou novou skupinou Purple Rose ako hosť festivalu.

INTERMEZZO
Súčasťou šiesteho dňa osláv Dňa mesta Košice bola aj vernisáž komornej výstavy z výberu najnovších prác košického maliara - grafika Alexandra Bugana INTERMEZZO.
„Umenie je jednou z mála možností mať život a uchovať ho, nielen pre toho, kto umenie tvorí, ale aj pre toho, kto ho prijíma. Vážené dámy a páni, pri pohľade na výber z dielne Alexandra Bugana si mýslim, že práve táto veta Heinricha Bölla nemeckého prozaika, dramatik a esejistu 20. storočia vystihuje azda najlepšie charakter tohto podujatia, ktoré sa koná v rámci osláv Dňa mesta Košice. Je mi skutočne nesmiernou cťou, že môžem byť účastný tejto akcie, ktorá prináša obohatenie pre nás všetkých . Prajem vám z celého srdca, nech krásno dýcha na vás z každého diela, nech duch tvorby autora prenikne celú vašu myseľ i telo, aby ste si odniesli domov idey, ktoré nezodpovedajú zákonom ľudskej logiky, ba naopak sú súčasťou toho, čo môžeme vnímať, posudzovať a vyjadrovať úplne spontánne a neplánovane," povedal v úvode otvorenia vernisáže poslanec Mestského zastupiteľstva v Košiciach Jozef Filipko.