Prejsť na obsah

Shengenský poludník - Eurochestries in Slovakia 2009

Mesto Košice bolo v uplynulých dňoch dejiskom 1. ročníka Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Shengenský poludník - Eurochestries in Slovakia 2009, ktorý vyvrcholil v piatok podvečer lahôdkou pre milovníkov hudby - Záverečným koncertom. V podaní dvoch veľkých festivalových orchestrov okrem iného odzneli: hudba z filmu Pán prsteňov, starobylá japonská pieseň Sakura, Ária madam Butterfly od Giacomo Pucciniho a Wagnerovi Majstri speváci norimberskí. Zaslúžene najväčším potleskom ocenilo publikum vystúpenie japonskej fenomenálnej huslistky Tomoko Mayeda.

„Košice sú centrom regiónu, ktorý spája poľské Krosno, ukrajinský Užhorod a maďarský Miškovec. O to viac ma teší, že práve naše mesto sa od 18. júla stalo na viac ako týždeň hlavným miestom festivalu, na ktorom sa predstavili počas devätnástich koncertov v siedmich mestách Košického a Prešovského kraja jeden domáci a päť zahraničných súborov s dovedna 205 hudobníkmi. Nový festival mladých hudobníkov je výsledkom spolupráce, ktorú pred niekoľkými mesiacmi nadviazalo združenie Sláčikový orchester Musica Iuvenalis a Federácia Eurochestries. Tá už dve desiatky rokov organizuje podobné festivaly vo Francúzsku, Rusku, Španielsku a Kanade,"
uviedol počas koncertu predseda Komisie kultúry mestského zastupiteľstva Košice František Balún. Počas svojho príhovoru nezabudol oceniť prácu hlavného organizátora podujatia, riaditeľa festivalu, Igora Dohoviča. „Dovoľte mi vysloviť úprimné ďakujem za to, že sa Slovensko stalo ďalšou krajinou, ktorá sa zapojila do siete týchto hudobných festivalov. Pán riaditeľ patrí Ti nielen moje uznanie a obdiv, ale verím, že obdiv aj všetkých, ktorí sa na unikátnych koncertoch Shengenský poludník - Eurochestries in Slovakia 2009 zúčastnili, a ktorým si ukázal, že hudba skutočne dokáže zotrieť každé hranice, že hudba má aj pre city, ktoré sa nedajú vyjadriť slovami, svoj presný výraz," dodal František Balún.