Prejsť na obsah

Seniori si mesiac úcty k starším pripomenuli športovou olympiádou

Športová olympiáda seniorov Košice 2015 sa uskutočnila vo štvrtok 22. októbra na športoviskách Hotelovej akadémie na Južnej triede č. 10. Mottom olympiády seniorov sa stala podpora všestranných telovýchovných aktivít, ktoré v roku 2016 budú naplňovať myšlienku Košice Európske mesto športu a tak trochu ísť aj príkladom pre mladších, pretože ani jeden zo seniorov účastníkov olympiády nedostal potvrdenie od lekára, že je oslobodený od telocviku. Len priestorové a organizačné limity obmedzovali účasť na 10 seniorov z jedeného klubu.

Otvárací ceremoniál významne podporili znelkou olympiády žiaci z dychového orchestra mladých zo ZUŠ na Bernolákovej č.26. Olympijskú vlajku mesta Košice niesli členovia z klubov KVP, Osteoporózy, a KS na Pereši a z Jednoty dôchodcov. Oheň olympiády niesla predsedníčka klubu seniorov Matice slovenskej Helena Kalinová. Pri otváracom ceremoniáli za prítomnosti primátora mesta pána Richarda Rašiho sa predstavilo 24 klubov seniorov a 235 súťažiacich. Povzbudivý príhovor primátora mesta adresovaný účastníkom bol ocenením, že aktivity seniorov v Košiciach sú príkladom aj pre ďalších obyvateľov mesta. 

Po premiére súťaže v bowlingu, ktorý sa odohral v pondelok 19. októbra, sa súťažilo v ostatných deviatich disciplínach: hod šípkami, stolný tenis, petangue, hod krúžkami na cieľ, kop loptou do brány, hod loptou do basketbalového koša, hode granátom na cieľ a v štafetovom behu 3x60 m a v behu na 60 metrov. 

Keďže každý účastník si mohol vybrať maximálne z troch disciplín, súťažiaci si zasúťažili celkom viac ako 700 krát. Najväčší záujem sa prejavil v kope na bránu, kde zápolilo 57 seniorov a 49 žien, v hode granátom skúšalo presnosť zásahu 57 žien a 39 mužov, šípky zaujali 59 žien a 45 mužov. 27 žien a 16 mužov sa postavilo na štart v behu na 60 metrov. V petangu súťažilo 13 a v bowlingu 15 družstiev. Aj ďalšia štatistika je pre seniorov povzbudivá. Z 24 klubových tímov až 20 získalo umiestnenia na stupňoch pre najlepších. Rozhodovacie povinnosti na športoviskách si vzorne plnili študenti z Ústavu telesnej výchovy a športu UPJŠ v Košiciach.

Nakoniec údaje ktoré nepotrebujú komentár, vekový priemer účastníkov olympiády seniorov bol 67,4 roka a najstarší účastník mal 86 rokov. Najbližšie takéto masové podujatie čaká na seniorov vo februári na Zimnej olympiáde 2016. Motto olympiád: nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa padlo v prípade našich košických seniorov na úrodnú pôdu.