Prejsť na obsah

Schválili zmenu územného plánu aj dotácie

Mestské zastupiteľstvo na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválilo zmeny a doplnky územného plánu hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice pre lokalitu „Rozšírenie priemyselného parku Pereš – letisko".

Dôvodom je vytvorenie funkčnej plochy pre rozšírenie priemyselného parku Pereš - letisko, ktorá sa nachádza v západnej časti územia mestskej časti Barca a nadväzuje na priemyselný park zo severovýchodnej strany. Na uvedenej ploche sú riešené prevádzky pre zariadenia výroby, skladov a stavebnej výroby a pre poskytovanie služieb orientovaných predovšetkým na zariadenia nezávadnej výroby s vybavenosťou terciárneho a kvartérneho sektoru.

Návrh bol spracovaný na základe podnetu mestskej časti Barca a investora Cassovia Bio Energy, s. r. o., ktorý v uvedenej lokalite na pozemkoch vo svojom vlastníctve pripravuje výstavbu kogeneračnej jednotky na biomasu a prepojovacieho horúcovodného potrubia na území v kontakte s lokalitou priemyselného parku Pereš - letisko. Predmetná lokalita je situovaná mimo zastavaného územia v severozápadnej časti katastra Košice – Barca. Výstavba objektov v riešenej lokalite musí rešpektovať okrem ochranných pásiem letiska a technickej infraštruktúry, prechádzajúcich územím, aj panoramatické pohľady.

V záujme obnovy vozového parku DPMK o nové autobusy ďalej poslanci schválili predloženie žiadosti mesta o nenávratný finančný príspevok v rámci projektu Zníženie emisií modernizáciou MHD. Samospráva reaguje na zverejnenú výzvu ministerstva životného prostredia.

Výška celkových výdavkov na projekt mesta predstavuje maximálne 10 miliónov EUR, pričom samospráva by sa z vlastných zdrojov podieľala 5-percentným spolufinancovaním vo výške minimálne 500-tisíc EUR.

Zastupiteľstvo tiež schválilo predloženie žiadostí o nenávratné finančné príspevky v rámci výzvy Regionálneho operačného programu na projekty modernizácií základných škôl Družicová 4, Považská 12, Trebišovská 10, Tomášikova 31, Jenisejská 22, Belehradská 21 a materských škôl Dneperská 8 a Kalinovská 9.

Päťpercentné spolufinancovanie mesta na modernizáciu uvedených škôl by predstavovalo spolu minimálne 569-tisíc eur. Plánované výdavky na týchto 8 projektov sú v celkovej výške takmer 11,4 milióna eur, z toho 85 percent financií možno získať z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 10 percent zo štátneho rozpočtu. Ide o výzvu ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja.

Cieľom opatrenia je zvýšenie kvality poskytovaných služieb v oblasti vzdelávania prostredníctvom rekonštrukcie, rozširovania a modernizácie predškolských zariadení, základných škôl a stredných škôl, vrátanie obstarania ich vybavenia.

V minuloročných výzvach získalo mesto Košice a jeho základné školy na modernizáciu a inováciu približne 5,8 milióna eur (cca 175 miliónov Sk).