Prejsť na obsah

Schengenská brána do Zakarpatska

Bol zameraný na cezhraničnú slovensko-ukrajinskú spoluprácu s dôrazom na vzdelávanie a cestovný ruch. V rámci projektu (časovo vymedzenom na obdobie júl - december 2008) sa v závere novembra uskutočnil v Užhorode seminár pod názvom Slovenský jazyk – kľúč od Schengenskej brány, v spolupráci s Katedrou slovenskej filológie Užhorodskej národnej univerzity, za účasti Generálneho konzula SR v Užhorode Mariána Sládečka. Ako vyplynulo z jednotlivých prednášok, slovenčina, ako oficiálny jazyk EÚ sa dnes stáva najmä v národnostne zmiešanej Zakarpatskej oblasti veľmi populárnym komunikačným nástrojom a teší sa zvýšenému záujmu ukrajinských študentov. Súčasťou projektu (realizoval sa v období august – december 2008) bolo tiež definovanie spoločných záujmov v oblasti rozvoja cestovného ruchu. Oblasť Zakarpatskej Ukrajiny (s ktorou nás v mnohých ohľadoch spája aj spoločná história) patrí z pohľadu turizmu k veľmi atraktívnym regiónom tejto časti Európy, ktorú len v malej miere postihli dôsledky masívnej industrializácie. Krásy prírody, kúpele, rázovité horské dedinky, početné minerálne pramene, prekrásna flóra i fauna sa tu stretávajú so starobylou históriou, historické pamiatky s malebnými sídlami a zaujímavou, pestrou i svojbytnou kultúrou tunajších početných etnických skupín. Jednou z tém spoločného záujmu bola spolupráca s úspešným miestnym združením Zakarpatskej vínnej cesty, ktoré v rámci svojich atraktívnych tematických programov perspektívne nadviaže na podobné projekty na východnom Slovensku. Viaceré námety sa premietnu aj do obsahovej štruktúry partnerstva miest Košice a Užhorod, ktoré bolo oficiálne nadviazané ešte v roku 1993. Jedným z výstupov projektu je tiež spoločná „cezhraničná" internetová stránka na adrese www.schengenskabrana.sk, ktorá slúži ako významný informačný portál pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o posilňovanie všestrannej spolupráce východoslovenského regiónu so Zakarpatskou oblasťou.


Záverečná správa o projekte cezhraničnej spolupráce „Schengenská brána – hľadanie spoločných koreňov"


Úvod

Projekt cezhraničnej ukrajinsko-slovenskej spolupráce nazvaný Schengenská brána – hľadanie spoločných koreňov vychádzal zo snahy o lepšiu informovanosť obyvateľov východoslovenského a zakarpatského regiónu na oboch stranách hranice. Bol spoločnou iniciatívou Mesta Košice a Karpatského euroregiónu (mesto je jeho členom od roku 2007) a finančne ho podporilo Ministersgvo výstavby a regionálneho rozvoja SR. V podmienkach schengenského režimu, ktorý od roku 2008 vytvoril nové administratívne bariéry v uvedenom pohraničí, bolo ambíciou projektu posilniť komunikáciu medzi slovenskými a ukrajinskými občanmi, vytvárať nové a upevniť jestvujúce partnerstvá na oboch stranách, zlepšiť informovanosť oboma smermi a nastoliť nové námety a programy spolupráce, zaujímavé pre obe strany. Riešenie programu rozvrhnutého v časovom horizonte júl – december 2008 sa uberalo dvoma základnými smermi: spolupráca v oblasti vzdelávania a cestovného ruchu.

Mapovanie potenciálu

V prvej fáze (júl – september) sa projekt zameral na zmapovanie jestvujúceho potenciálu, nadviazanie kontaktov a zber informácii. Rozhodujúcim faktorom v tejto etape bolo využitie potenciálu, ktorý predstavovala dohoda medzi mestami Užhorod a Košice o partnerstve a spolupráci, podpísaná v roku 1993. Išlo o jednu z prvých dohôd svojho druhu, podpísanú samosprávami oboch miest po zmene spoločenských pomerov (po roku 1989), ktorá stagnovala. Po vstupe SR do EÚ sa ukrajinská časť Karpatského euroregiónu (program cezhraničnej spolupráce Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny) ocitla v istej izolácii, akoby odtrhnutí od ostatných členských krajín. V takejto situácii bolo dôležité prichádzať s iniciatívami, ktoré by napomohli udržiavaniu cezhraničných kontaktov a posilňovaniu komunikácie, najlepšie na konkrétnych témach spoločného záujmu.

Spolupráca

V druhej fáze (september – december) sa zo stretnutí a rozhovorov riešiteľského tímu témy postupne selektovali na dva uvedené okruhy: vzdelávanie a cestovný ruch. V oblasti vzdelávania projekt operatívne využil zvýšený záujem predovšetkým mladých ľudí v zakarpatskej oblasti o slovenský jazyk. Po pracovných rokovaniach so zástupcami mestskej samosprávy v Užhorode a Katedrou slovenského jazyka Užhorodskej národnej univerzity sa dohodlo spoločné zorganizovanie seminára pod pracovným názvom: Slovenský jazyk – kľúč od Schengenskej brány. Seminár sa uskutočnil za účasti lektorov a prednášateľov univerzity v Užhorode 27. novembra 2008. Odzneli na ňom prednášky, analyzujúce súčasný stav vyučovania slovenčiny na Ukrajine a možnosti spolupráce miest Košice a Užhorod v oblasti vzdelávania. Seminára sa zúčastnil okrem iných aj Generálny konzul SR v Užhorode M. Sládeček, ktorý informoval o snahách svojho úradu zlepšiť situáciu na Zakarpatsku v tejto oblasti. (Podrobné informácie o seminári možno nájsť na adrese www.schengenskabrana.sk )

V oblasti rozvoja turistiky a cestovného ruchu sa v Užhorode uskutočnili dve pracovné stretnutia, z ktorých sa zrodil program cezhraničnej spolupráce na projekte Zakarpatskej vínnej cesty. Ide o gastronomicko-poznávací program zájazdov na trase Užhorod – Mukačevo – Berehovo, organizovaný Združením pestovateľov vína v Zakarpatsku, na ktorý perspektívne nadviaže už jestvujúci program Tokajskej vínnej cesty, rozpracovaný slovenskou stranou. Košice ako organizátor Košických slávnosti vína súčasne zapoja do svojho projektu aj partnerov v Zakarpatsku, ktorých zastupujú páni A. Kováč a O. Gavrilčenko. Obe strany sa dohodli, že do programu zapoja aj Múzeum Ivana Olbrachta, ako aj Četnícku hospodu v horskej karpatskej dedine Koločava, známej najmä vďaka dramatickým osudom „posledného Karpatského zbojníka Mikolu Šuhaja." Do programu sa zapojí aj podnikateľ a starosta P. Čučka z obce Baranice. Mediálne krytie iniciatív zabezpečila a pre budúcnosť potvrdila redakcia slovenského vysielania Zakarpatskej oblastnej TV v Užhorode. O projekte informovala aj košická TV Naša v rozhovore s jeho autorom a riešiteľom Tiborom Ičom dňa 9. 12. 2008. Správu o ňom priniesla aj regionálna tlač a denník Sme.

Výstupy z projektu:

Seminár o slovenskom jazyku – prednášky zverejnené na webe
Publikácia – Schengenská brána – hľadanie spoločných koreňov.
Obrazová prezentácia – symbolický kľúč od Schengenskej brány.
Filmový dokument o projekte – CD/DVD
Webová stránka – Schengenská brána: www.schengenskabrana.sk
Tlačové správy a interview pre média – TASR, SITA, TV Naša Košice a Zakarpatská televízia Užhorod – slovenské vysielanie.


Záver

Projekt zvýšil a posilnil informovanosť o perspektívnej oblasti susediacej s východným Slovenskom. Nadviazal na partnerstvá samospráv a navrhol im konkrétny obsah. Stal sa platformou pre ďalšie rozvíjanie spolupráce v oblasti vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu. Poskytol novú internetovú stránku ktorá vytvára perspektívy pre trvalo udržateľný charakter slovensko-ukrajinskej spolupráce a permanentný dialóg zainteresovaných. Jedným z najvýznamnejších prínosov projektu bolo v kontexte slovensko-zakarpatských cezhraničných vzťahov posilnenie postavenia mesta Košice ako euroregionálnej metropoly, ktorá predstavuje hlavné európske kultúrne, hospodárske a spoločenské centrum na východnej schengenskej hranici.