Prejsť na obsah

RÚVZ kladne hodnotilo doterajšie kroky mesta Košice pri zabezpečovaní opatrení pred šírením koronavírusu

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) a námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH) sa v pondelok stretli s regionálnou hygieničkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach MUDr. Zuzanou Dietzovou, aby v súvislosti s výskytom koronavírusu COVID-19 vyhodnotili už prijaté opatrenia a informovali sa o ďalšom postupe.

Regionálna hygienička vyjadrila spokojnosť s doterajším postupom mesta pri realizácii prijatých opatrení. Podľa Zuzany Dietzovej sú uskutočnené kroky zo strany mesta postačujúce a adekvátne.
 
Ako sme už v sobotu informovali verejnosť, mesto Košice až do odvolania pozastavilo všetky vlastné kultúrne, spoločenské a športové podujatia. Ďalšie obmedzenia týkajúce sa napríklad odkladu alebo zrušenia všetkých ostatných podujatí alebo zatvárania školských zariadení sú možné len na pokyn košického RÚVZ.
 
Mesto naďalej monitoruje aktuálnu situáciu, zostáva v intenzívnom kontakte s RÚVZ a riadi sa aj usmernením hlavného hygienika SR. Dopoludnia sa vedenie mesta stretlo aj so zástupcami škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, na ktorom si vymenili informácie o aktuálnom stave. Zo stretnutia vyplynulo niekoľko záverov.
 
Školy zostávajú otvorené. Prázdniny budú mať žiaci v tých školách, kde chorobnosť a absencie prevýšili hranicu 30 percent
 
Základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice zostávajú otvorené. Situácia sa však môže meniť podľa aktuálneho vývoja výskytu ochorenia. Obmedzené budú zatiaľ všetky podujatia s hromadným charakterom – súťaže, výlety, exkurzie a ďalšie podobné aktivity.
    
V prípade absencie viac ako 30 percent žiakov môže riaditeľ školy po odsúhlasení košickým RÚVZ vyhlásiť chrípkové prázdniny. Zároveň aj naďalej platí, že ak pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci, školáci a ich rodičia navštívili v posledných týždňoch niektorú rizikovú krajinu, prípadne boli v kontakte s rizikovou osobou, mali by podľa odporúčaní ministerstva školstva zostať v domácej karanténe po dobu minimálne 14 dní.
 
V tomto prípade je potrebné telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára, ktorý nariadi ďalší postup a informovať zamestnávateľa, resp. riaditeľa školy.  V prípade odporúčanej karantény majú zamestnanci nárok na čerpanie PN.
 
V aktuálnej situácii podľa RÚVZ nie je dôvod na prehnanú paniku. Ak však má rodič odôvodnenú obavu o zdravie svojho dieťaťa a z preventívnych dôvodov si želá, aby zostalo v domácej karanténe a vynechalo školskú dochádzku, je potrebné, aby svoje rozhodnutie najprv konzultoval s riaditeľom školy. Ten určí ďalší postup, prípadne navrhne alternatívny spôsob vyučovacieho procesu.
 
Regionálna hygienička vyzýva na ohľaduplnosť a disciplinovanosť
 
V súvislosti s prevenciou pred šírením koronavírusu vyzýva Zuzana Dietzová každého Košičana na ohľaduplnosť a disciplinovanosť. Dôležité je podľa nej dodržiavať všeobecné preventívne opatrenia typické pre každé vírusové ochorenie: dôsledná hygiena rúk, dezinfekcia povrchov v byte, dome alebo na pracovisku, správna technika ochrany pri kýchaní a kašli, podpora imunity formou užívania vitamínov C a D, otužovanie, kvalitný spánok a racionálna strava.
 
Podľa aktuálneho usmernenia hlavného hygienika SR, každý, kto je potenciálne rizikovou osobou alebo má symptómy vírusu COVID-19, musí sa liečiť v domácej karanténe a zdravotný stav má telefonicky konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom. V prípade, že telesná teplota takéhoto človeka dosiahne 38ᵒC a viac, má kontaktovať Operačné stredisko záchrannej a zdravotnej služby na telefónom čísle 155.