Prejsť na obsah

RS OMEP Košice

ODBORNÁ KONFERENCIA S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU
MATERSKÁ ŠKOLA JE PRE VŠETKY DETI


Na Slovensku je z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu 4. november vyhlásený za Deň materských škôl. Pri tejto príležitosti sa každoročne koná odborná konferencia. V tomto roku bolo toto významné podujatie v Košiciach, v priestoroch GES Clubu.

Medzinárodná odborná konferencia sa konala v dňoch 6. – 7. novembra 2017 pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a primátora mesta Košice MUDr. Richarda Rašiho, PhD., MPH. Odbornú garanciu nad konferenciou prevzali PhDr. Viera Hajdúková, PhD. a PaedDr. Monika Miňová, PhD. Pred samotnou konferenciou hostí konferencie v priestoroch Historickej radnice privítala pani námestníčka primátora mesta Košice MUDr. Renáta Lenártová, PhD.

Za Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky účastníkov konferencie pozdravil štátny tajomník Mgr. Peter Krajňák a za vedenie mesta Košice vedúca Oddelenia školstva Mgr. Alžbeta Tamásová. Naše pozvanie prijali aj starostovia mestkých častí v Košiciach: Marián Gaj, MČ Košice Sever, Mgr. Jozef Andrejčák, MČ Košice Dargovských hrdinov a JUDr. Cyril Betuš, MČ Košice – sídlisko Ťahanovce.
Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 200 odborníkov – zástupcov inštitúcií, ktoré sú rôznym spôsobom s materskou školou späté – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Štátny pedagogický ústav, Okresný úrad – odbor školstva, Metodicko-pedagogické centrum, Štátna školská inšpekcia, Spoločnosť pre predškolskú výchovu, časopis Predškolská výchova, český OMEP, slovenský OMEP a riaditelia a učitelia materských škôl.

Konferencia mala aj zahraničné zastúpenie. S aktuálnymi zmenami v predškolskom vzdelávaní v Českej republike nás oboznámili Mgr. Vladislava Coufalová, MBA, riaditeľka odboru inšpekčnej činnosti a PhDr. Irena Borkovcová, MBA., riaditeľka inšpektorátu Česká školská inšpekcia.
Odborné príspevky predniesli odborníci predprimárneho vzdelávania so zameraním na materskú školu z pohľadu učiteľa, rodiča a starého rodiča – prof. PhDr. Milan Portik, PhD., na pedagogické poradenstvo v riešení problémového správania detí v predprimárnom vzdelávaní – doc. PaedDr. Milena Lipnická, PhD., na poruchy správania detí predškolského veku – MUDr. Terézia Rosenbergerová a svoj príspevok so zameraním na podporu a využitie tvorivosti v skupinových hrách detí predškolského veku nielen v materskej škole predniesla a s účastníkmi konferencie sa zahrala doc. PhDr. Barbora Kováčová, PhD.

Súčasťou konferencie bolo ocenenie odborníkov z oblasti predprimárneho vzdelávania, uvedenie kníh do života, ktoré boli vydané v poslednom období (odborná literatúra autorov z Košického a Prešovského kraja) a vyhlásenie výsledkov o najkrajší videoklip ku hymne materských škôl.
Poslednou časťou konferencie boli workshopy v materských školách. Riadenie materských škôl – diskusné fórum pod vedením PhDr. Viery Hajdúkovej, PhD. a PaedDr. Ilony Uváčkovej sa konalo v Materskej škole, Tatranská 23, téma Hrám sa, teda som... bola pod vedením doc. PaedDr. Barbory Kováčovej, PhD. v Materskej škole Moldavská 23 a Pedagogické poradenstvo v riešení problémového správania detí v predprimárnom vzdelávaní s lektorkou doc. PaedDr. Milenou Lipnickou, PhD. v Materskej škole Hrebendova 5.
Nechýbali ani firmy s ponukou aktuálnej odbornej literatúry, učebných pomôcok a hračiek. Dvojdňovou konferenciou účastníkov sprevádzal výborný moderátor Mgr. Martin Fazekaš, zástupca riaditeľky ZŠ Hroncova 23 v Košiciach.

Ďakujem vedeniu mesta Košice, Oddeleniu školstva Magistrátu mesta Košice za podporu a pomoc a všetkým, ktorí sa podieľali na príprave konferencie.

Ďakujem organizačnému tímu za výbornú prípravu a profesionálny prístup počas celej konferencie: PaedDr. Elene Krempaskej, Ing. Kataríne Lukáčovej, Mgr. Silvii Bošnovičovej, Mgr. Márii Mraskovej, Marte Teplicovej, Mgr. Jane Kováčovej, PhDr. Jarmile Sobotovej, Mgr. Monike Nagyovej, PaedDr. Ingrid Stochlovej a Jane Horizralovej.

Ďakujem riaditeľkám materských škôl, v ktorých sa konali workshopy: Mgr. Ivete Hnidiakovej, Mgr. Jane Kováčovej a Anne Klepáčovej.
Verím, že vysoká odborná úroveň, príjemné prostredie pre zdieľanie poznatkov a osobné kontakty naplnili cieľ konferencie a očakávania účastníkov a že z tejto konferencie si každý odniesol odborný, ale aj kultúrny a spoločenský zážitok.


Za organizačný výbor PaedDr. Marianna Jamborová
predsedníčka RS OMEP Košice