Prejsť na obsah

Rokovanie mestského zastupiteľstva 26. februára 2009

Rokovanie mestského zastupiteľstva sa nieslo v duchu riešenia dopadov hospodárskej krízy na samosprávu mesta Košice. Poslanci schválili predaj pozemkov za 16,59 milióna eur. Na zasadnutie bol predložený aj návrh na viazanie výdavkov v rozpočte z dôvodu odhadovaného výpadku príjmov vo výške 5 miliónov eur, ten však zatiaľ neprešiel.

Na návrh poslanca Ľuboša Pajtáša, ktorý ho predložil v mene skupiny siedmich poslancov, schválilo mestské zastupiteľstvo predaj 50 hektárov lesných pozemkov vo vlastníctve mesta v katastrálnom území Nové Ťahanovce (lokalita medzi diaľničným privádzačom a Sídliskom Ťahanovce) pre britskú spoločnosť Fordington Ltd za cenu 33,19 eur za meter štvorcový (spolu 16,59 milióna eur).

Zároveň poslanci schválili podmienku, že ak majetková komisia vyhodnotí podmienky predaja ako nevýhodné, mesto k uzavretiu zmluvy nepristúpi. Súčasne uložili oddeleniu útvaru hlavného architekta prioritne riešiť zmenu územného plánu v danej lokalite.

Podľa dôvodovej správy mesto bolo oslovené spoločnosťou Fordington Ltd London, ktorá prejavila záujem o odkúpenie spomínaných pozemkov za účelom realizácie projektu výstavby obchodného a zábavného centra pre obchodné reťazce. Uvedený projekt vytvára možnosti pre vznik približne 1 500 pracovných miest. Zároveň sa predpokladá vybudovanie novej prístupovej komunikácie pre Sídlisko Ťahanovce s napojením na diaľničný privádzač. Súčasne sa zlikvidujú nelegálne chatrče pri vstupe do mesta. Vznikne nová dominanta pri vjazde do Košíc. Podľa znaleckého posudku, ktorá si dal na predmetné pozemky spracovať záujemca, ide o les starý 5 až 20 rokov, tvorený skôr mladinou a náletovými kríkmi. Podľa vyjadrenia zástupcu Mestských lesov na rokovaní dotknuté pozemky nepovažujú za hospodársky významné. Celková výmera mestských lesov je 19432 ha.

Podmienkou realizácie uvedeného zámeru je okrem iného aj zmena územného plánu, vyňatie dotknutých pozemkov z lesného fondu na náklady investora, ako aj dobudovanie dopravného obslužného systému. Odpredajom týchto pozemkov môže mesto získať významný príjem. Aj vzhľadom na čas prehlbujúcej sa hospodárskej krízy a očakávaného výpadku rozpočtovaných príjmov sa táto príležitosť javí ako veľmi zaujímavá. Dotknuté odborné útvary mesta sa preto touto ponukou intenzívne zaoberajú, analyzujú dopady projektu a pripravujú podklady pre ďalšie rokovania so spoločnosťou Fordington o podmienkach predaja.

„Ak sa podarí naplniť rozpočet touto čiastkou, budeme mať dosť zdrojov na riešenie dopadov hospodárskej krízy. Táto investícia umožní mestu pokračovať v rozvojových projektoch. Prirodzene možno očakávať negatívne reakcie ochranárov, ale aj ja osobne sa budem zasadzovať napríklad za náhradnú výsadbu minimálne v rovnakom, ak nie ešte väčšom rozsahu. Prijaté uznesenie nám stále dáva možnosť v prípade nevýhodných podmienok v rokovaniach nepokračovať," uviedol počas tlačového brífingu primátor František Knapík.

Pomoc 3500 eur pre Bánovce nad Bebravou

Mestské zastupiteľstvo schválilo 1. zmenu tohtoročného rozpočtu mesta a v rámci nej dotáciu vo výške 3 500 eur na pomoc obyvateľom mesta Bánovce nad Bebravou, postihnutým tragickou nehodou v Polomke.

V tejto súvislosti sa primátor mesta Košice vyjadril: „Následky tragickej nehody, ktoré zasiahli obyvateľov mesta Bánovce nad Bebravou, vnímame oveľa citlivejšie práve preto, že podobná tragická udalosť sa v nedávnej minulosti zapísala aj do histórie Košíc. Tragédia takýchto rozmerov poznačí nielen najbližších príbuzných, ale dotkne sa každého občana. V príbehu mesta znamená každý deň zrod života aj jeho zánik, radosť sa strieda s bolesťou. Spolucítime s pozostalými obetí, smútime nad tragickým osudom, ktorý zasiahol obyvateľov tohto mesta a okolia. Schválením príspevku chceme v čo najväčšej miere zmierniť pozostalým následky nehody."

Spolu s kondolenčným listom mesto Košice poskytlo samospráve mesta Bánovce nad Bebravou pomoc formou manuálu, ktorý spracovalo košické Psychosociálne centrum pre prípady hromadného ohrozenia v súvislosti s nehodou autobusu v Chorvátsku. Tento manuál je zameraný na dlhodobú pomoc občanom postihnutým takouto udalosťou, pretože následky takýchto tragédií sa u jednotlivcov prejavujú aj po niekoľkých rokoch.

„Zmrazenie" časti rozpočtu zatiaľ neprešlo

Zastupiteľstvo rokovalo aj o viazaní rozpočtovaných prostriedkov v programovom rozpočte mesta na rok 2009. Mesto momentálne odhaduje výpadok svojich príjmov vo výške 5 miliónov eur. Vzhľadom na to bol predložený návrh v prvej etape dočasne „zmraziť" rovnakú sumu rozpočtovaných výdavkov minimálne do aprílového zasadnutia, keď majú byť v druhej etape úsporných oparení predložené už konkrétne návrhy na obmedzenia výdavkov. Návrh viazať zdroje by sa dotkol všetkých programov rozpočtu okrem školstva. Poslanci sa však uzniesli, že návrh ešte neschvália, ale najprv bude prerokovaný v Rade starostov. Mestské zastupiteľstvo sa ním má potom opäť zaoberať na nasledujúcom rokovaní v marci alebo apríli.

Dočasná Komisia pre zmiernenie hospodárskej krízy

Mestské zastupiteľstvo schválilo na návrh poslanca Eduarda Buraša zriadenie dočasnej komisie zastupiteľstva pre zmiernenie hospodárskej krízy. Bude zložená z poslancov i neposlancov - predstaviteľov DEXIA banky, SIEMENS-u, HOWE, DPMK, živnostenskej komory a U. S. Steel Košice. Jej úlohou bude analyzovať dopady hospodárskej krízy na obyvateľov mesta Košice, pripraviť možné varianty riešenia, pomáhať pri koordinácii medzi mestom, mestskými časťami, vládou a komisiami EÚ, pripraviť prezentáciu riešenia hospodárskej krízy v Košiciach na Ekonomickom fóre projektu Dni Európy v Košiciach. Má tiež priniesť opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby hospodárska kríza ohrozila projekty súvisiace s prípravou EHMK 2013 a konanie MS v ľadovom hokeji v roku 2011.

Zriadili Rómsku občiansku hliadku na Luniku IX

Cieľom projektu Rómska občianska hliadka na Luniku IX, ktorý tiež aj v rámci zmeny rozpočtu schválili košickí poslanci, je prevencia trestnej a inej protiprávnej činnosti a ochrana majetku. Hliadka bude mať 12 členov. Jej úlohou bude sledovať dochádzku školopovinnej mládeže do školy a v prípade zistenia záškoláctva informovať rodičov a miestny úrad mestskej časti. Ďalej bude kontrolovať areál základnej školy, poskytovať asistenciu rôznym organizáciám pri výkone prác na Luniku IX a pomáhať bude aj sociálnym pracovníkom pri vyplácaní sociálnych dávok. Jej úlohou bude tiež vykonávať opatrenia proti vzniku nových nelegálnych obydlí, proti nelegálnemu odberu elektriny a iných médií. Kontrolovať bude verejné osvetlenie, vraky a stav kanalizácie, vrátane príklopov. Členovia hliadky sa stanú zamestnancami mestskej časti Lunik IX. Špeciálnymi právomocami disponovať nebudú, budú však spolupracovať s mestskou i štátnou políciou. Koordinovať ich činnosť, zadeľovať do služieb a viesť ich bude príslušník mestskej polície. Projekt má podľa návrhu trvať 4 roky (2009 až 2013) a spustiť ho chcú v marci 2009. Ročné výdavky z mestského rozpočtu na projekt sú 67 666 eur (vyše 2 miliónov Sk). Z toho viac ako 90 percent tvoria náklady na mzdy členov hliadky vo výške minimálnej mzdy.

Rozšírili zákaz popíjania alkoholu na verejných priestranstvách

V zastupiteľstve prešiel aj návrh na doplnenie všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice číslo 78 o čistote a o verejnom poriadku. Zákaz požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách v čase od 5. hod. do 3. hod. nasledujúceho dňa sa rozšíri na celé územie ohraničené ulicami historickej časti mesta a Staničné námestie, a tiež o okolie účelových zariadení registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Dôvodom je najmä, že mládež si v diskontných predajniach v centre kupuje lacný alkohol, konzumuje ho priamo na ulici a potom sa dopúšťa protiprávneho konania, čím obťažuje obyvateľov aj návštevníkov te