Prejsť na obsah

Rokovali o problémoch pri implementácii zákona o sociálnych službách

Vedúci sociálnych odborov krajských a partnerských miest z celého Slovenska diskutovali v dňoch 5. a 6. októbra 2009 na pôde Magistrátu mesta Košice o skúsenostiach s implementáciou zákona o sociálnych službách. „Zákon je v účinnosti od 1. januára 2009 a samosprávy majú s jeho aplikáciou značné problémy, predovšetkým v oblasti financovania sociálnych služieb. Odborná pracovná skupina bola vytvorená na základe Vyhlásenia združenia krajských miest SR K8. Jej úlohou je na základe vzájomnej výmeny skúseností dohodnúť sa na koordinovanom postupe pri implementácii zákona o sociálnych službách, monitorovať dopady nového zákona na rozpočty samospráv, ako aj poskytnúť relevantné informácie o situácii. S cieľom naplniť stanovené zámery sú na naše stretnutia pozývaní aj zástupcovia MPSVaR SR a zástupcovia ZMOS-u," spresnila Eva Dudová, vedúca Oddelenia služieb obyvateľstvu Magistrátu mesta Košice.
Účastníci piateho pracovného stretnutia sa zhodli na tom, že zákon o sociálnych službách nepriniesol systémové riešenie v oblasti poskytovania sociálnych služieb a jeho implementácia nebola dostatočne pripravená. Tridsiati zástupcovia krajských a partnerských miest konštatovali, že jeho prijatím bola prenesená plná zodpovednosť za poskytovanie sociálnych služieb seniorom na obce a mestá. Zúčastnení poukázali aj na to, že nesystémové zabezpečenie potrebných finančných zdrojov v konečnom dôsledku v praxi znamená reálne obmedzenie poskytovania sociálnych služieb. Okrem uvedených problémov sa krajské mestá stretávajú aj s mnohými ďalšími problémami súvisiacimi s implementáciou zákona o sociálnych službách, ale i zákona o sociálnoprávnej ochrane
Zámerom odbornej skupiny K8 je preto hľadať možnosti na zabezpečenie poskytovania sociálnej pomoci odkázaným občanom. Navrhujú urýchliť proces refundácie nákladov, súvisiacich so zabezpečením kompetencií vyplývajúcich zo zákona o sociálnych službách. Predovšetkým však apelujú na potrebu zásadnej novely zákona o sociálnych službách, ktorá ponúkne systémové riešenie financovania a zaručí občanom, že v prípade odkázanosti na niektorú zo služieb ju reálne aj dostanú. Jedným z odporúčaných návrhov pre MPSVaR je aj vytvorenie pracovnej skupiny na prípravu novely, ktorej členmi by mali byť aj zástupcovia združenia K8.
Mesto Košice počas pracovného stretnutia oboznámilo vedúcich sociálnych odborov krajských a partnerských miest z celého Slovenska aj s fungovaním komunitných centier, Krízového strediska Oceľová nádej a Zariadenia opatrovateľskej služby na Južnej triede, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
Odbornú pracovnú skupinu tvoria zástupcovia miest Bratislava, Banská Bystrica, Trenčín, Trnava, Nitra, Žilina, Prešov, Košice, Lipany, Lučenec, Brezno, Poprad a Spišská Nová Ves.