Prejsť na obsah

Rodičia ochutnávali jedlá zo školských jedální

Zabezpečiť správnu výživu detí a mládeže patrí medzi základne požiadavky hospodársky a kultúrne vyspelej spoločnosti, lebo zabezpečuje vhodné stravovanie a plní tiež výchovnú úlohu pri vytváraní stravovacích návykov. Školské stravovanie si v týchto dňoch pripomína 70. výročie existencie školského stravovania v Čechách a na Slovensku.

Pri príležitosti „Svetového dňa výživy", ktorý sa oslavuje už od roku 1979 a každoročne si ho pripomína mnoho krajín vrátane Slovenska, usporiadalo včera oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice, v spolupráci so školskými jedálňami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, prezentáciu jedál, ktoré sa pripravujú a podávajú deťom a žiakom v školských jedálňach.

Pozvanie do Spoločenského pavilónu prijali rodičia detí, ktoré sa stravujú v školských jedálňach, riaditelia základných, materských škôl a školských zariadení, aj samotné kuchárky.  Podujatia sa, tak ako aj po minulé roky, zúčastnil tiež primátor Richard Raši, viceprimátorka Renáta Lenártová a vedúca oddelenia školstva košického magistrátu, Mária Kavečanská.

Primátor sa prítomným v úvode prihovoril a vyzdvihol prácu zamestnancov školských jedální. Vyjadril vďaku aj pani Márii Pancurákovej, referentke pre školské stravovanie z oddelenia školstva, ktorá si 13.10.2015 v Prahe na Medzinárodnej konferencii k 70. výročiu školského stravovania v Českej a Slovenskej republike prevzala morálne ocenenie ako členka Celoslovenskej sekcie školského stravovania.

Za zodpovednú prácu a aktívnu mimopracovnú činnosť, bolo na morálne ocenenie primátora mesta Košice navrhnutých 12 zamestnancov školských jedální. „Školské stravovanie sa stalo  neoddeliteľnou súčasťou škôl a školských zariadení, postupne sa zdokonaľuje a v dnešnej dobe plní dôležitú úlohu v zdravom vývine mladej generácie," povedal primátor Richard Raši