Prejsť na obsah

Rodičia musia čo najskôr prihlásiť deti na diétnu stravu

Už do 26. mája majú školské jedálne pri materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice nahlásiť oddeleniu školstva na magistráte mesta počty záujemcov o diétne stravovanie od 1. septembra. Mesto Košice plánuje zaviesť od nového školského roka pre deti a žiakov vo vybraných školských jedálňach možnosť poskytovania diétnej stravy.

Umožní to zmena všeobecne záväzného nariadenia mesta (č. 103 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach), ktorú schválili mestskí poslanci 30. apríla. Do nariadenia doplnili finančné pásma pre diétny systém stravovania v školských zariadeniach.

Záujem o diétne stravovanie majú medzi rodičmi detí a žiakov zistiť školské jedálne pri jednotlivých materských a základných školách v nasledujúcich dňoch. „Po zabezpečení odborných a kapacitných podmienok pre diétne stravovanie bude toto stravovanie poskytované v určených školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice s ohľadom na územné vykrytie poskytovania diétnej stravy. Pôjde o tri druhy diéty - šetriacu, diabetickú a bezlepkovú," uviedla referentka pre školské stravovanie z oddelenia školstva na magistráte Beáta Dzuriková.

V zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. Ministerstvo školstva SR zverejnilo finančné pásma nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín pre diétne stravovanie s účinnosťou od 1. februára 2009. „Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice reaguje na aktuálnu možnosť zabezpečenia diétneho stravovania v školských jedálňach v našej zriaďovateľskej pôsobnosti," informovala vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Helena Jeníková.

Príspevok rodičov na diétnu stravu je pre náročnosť diétneho stravovacieho systému a jeho prípravy približne o 20 percent vyšší než v prípade bežnej stravy.

Vzhľadom na to, že donedávna ministerstvo školstva nemalo vypracované normy - receptúry pre diétne stravovanie a nemalo ani zverejnené finančné pásma poplatkov pre diétny systém stravovania v školských zariadeniach, poskytovala doteraz košická samospráva takúto formu stravovania len v školskej jedálni pri Materskej škole Šafárikova. Vo všetkých školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta však je a v novom školskom roku naďalej ostane možnosť ohriatia vlastnej diétnej stravy, prinesenej z domu.

V školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa v školskom roku 2008/2009 stravuje takmer 19 500 stravníkov, z toho cca 50 s diétnym stravovaním. Pre deti s diétnym stravovaním je k dispozícii rovnaký jedálniček ako pre ostatných, pričom na zhotovenie jedál sa používajú suroviny a receptúry vhodné pre diétny systém. „Ide najmä o bezlepkovú múku, sójovú múčku, zemiakovú múčku, majzénu. Čo sa týka noriem – receptúr, každá jedáleň, v ktorej budeme od 1. septembra poskytovať diétny stravovací systém, dostane CD s novými receptúrami, odsúhlasenými ministerstvom školstva," doplnila referentka pre školské stravovanie z oddelenia školstva magistrátu Beáta Dzuriková.