Prejsť na obsah

Rezidentské a predplatné parkovacie karty sa už začínajú vydávať

Kto si už na magistráte mesta podal žiadosť o rezidentskú alebo predplatnú parkovaciu kartu, bude v nasledujúcich dňoch pozvaný na magistrát, aby si mohol kartu prevziať. Vydávanie kariet bude prebiehať v miestnosti D-018. Pracovníci Správy majetku mesta Košice, s.r.o., budú žiadateľov kontaktovať na telefónne číslo, ktoré uviedli v žiadosti podľa poradia, v akom v uplynulých týždňoch svoje žiadosti podali. S telefonickým pozývaním žiadateľov sa začne vo štvrtok. Doteraz bolo prijatých vyše 200 žiadostí.„Žiadatelia budú na magistrát telefonicky pozývaní v nasledujúcich dňoch každý pracovný deň podľa dohody v čase, ktorý im vyhovuje, takým spôsobom, aby im bola karta vydaná na počkanie, resp. v najkratšom možnom čase," informoval námestník riaditeľa Správy majetku mesta Košice Štefan Rychnavský. Pri samotnom preberaní karty na magistráte je potrebné, okrem úhrady príslušného poplatku v hotovosti, preukázať sa originálmi dokladov, ktorých kópie sú prílohami žiadosti.„Žiadatelia, ktorí už žiadosť podali, no vzhľadom na počet žiadostí im nebude rezidentská, resp. predplatná karta vydaná do konca júla, budú napriek tomu môcť už od 1. augusta až do času vydania karty využívať výhody rezidentského, resp. predplatného parkovania. Stačí, ak namiesto karty vo svojom vozidle pri parkovaní viditeľne umiestnia potvrdenú fotokópiu podanej žiadosti, ktorú dostáva každý žiadateľ pri jej podaní," uviedol Š. Rychnavský. „Mestská polícia bude parkovanie s potvrdenou fotokópiou podanej žiadosti akceptovať a sankcia nehrozí," ubezpečuje veliteľ parkovacej a odťahovej služby Mestskej polície Košice Juraj Gimera.

Záujemcovia, ktorí doteraz žiadosť nepodali, môžu ju spolu s fotokópiami potrebných dokladov (podľa cenníka na www.smmk.sk) doručiť na magistrát osobne každý pracovný deň v čase od 8.00 do 15.30 hod. (s prestávkou od 12.00 do 12.30) do miestnosti D-017. Fotokópie dokladov je možné vyhotoviť aj priamo na magistráte v kancelárii prvého kontaktu. Tlačivá žiadostí sú k dispozícii na internetovej stránke www.smmk.sk, v kancelárii prvého kontaktu, na recepcii vo vestibule magistrátu a na vrátnici SMMK na Hlavnej 68. „Podať žiadosť na magistráte umožníme tento týždeň aj v sobotu 1. 8. od 8.00 do 12.00 hod. v miestnosti D-017," avizuje Štefan Rychnavský.

Osobné podanie žiadosti môže trvať v závislosti od počtu prítomných žiadateľov niekoľko minút, pričom už na základe potvrdenej fotokópie podanej žiadosti je možné využívať výhody rezidentského, resp. predplatného parkovania až do času vydania karty v priebehu mesiaca august. Žiadosti o rezidentské a predplatné karty s fotokópiami potrebných dokladov je vo výnimočných prípadoch možné posielať aj poštou na adresu Správa majetku mesta Košice, s.r.o., Hlavná 68, 04001 Košice. V takýchto prípadoch budú potvrdené fotokópie podaných žiadostí zasielané žiadateľom späť buď poštou alebo v oskenovanej podobe na e-mailovú adresu žiadateľa uvedenú v žiadosti.

„Vzhľadom na nárazový predpokladaný počet cca 600 až 1000 žiadateľov o rezidentské a predplatné karty v priebehu niekoľkých týždňov je naším zámerom minimalizovať čas, ktorý žiadateľ kvôli vybaveniu parkovacej karty strávi na magistráte, aby vybavovanie kariet prebiehalo v pokojnej a kultúrnej atmosfére," vysvetlil námestník riaditeľa Správy majetku mesta Košice Štefan Rychnavský a pokračoval: „Ak by sa karty vydávali v priebehu jednej návštevy magistrátu, t. j. klient by podal žiadosť a zároveň by mu bola vydaná karta, je pravdepodobné, že by prišlo nárazovo aj niekoľko desiatok žiadateľov, na vydanie karty by čakali niekoľko hodín a nie všetci by sa v ten deň vôbec dostali na rad. Pri systéme dvoch návštev, keď pri prvej žiadateľ len podáva žiadosť, čo trvá pár minút a pri druhej, na základe telefonického pozvania, dostáva kartu, strávia žiadatelia na magistráte spolu, výrazne menej času."

Š. Rychnavský zdôrazňuje, že pri tomto systéme vydávania kariet je pre vodičov podstatné podanie žiadosti, keďže vďaka možnosti parkovať s potvrdenou fotokópiou podanej žiadosti už nie je rozhodujúce, či im samotná karta bude vydaná ešte do konca júla alebo hoci aj v polovici augusta: „Tento spôsob má pomôcť preklenúť úvodný nápor žiadateľov počas obdobia zavedenia nového systému plateného parkovania. Po postupnom poklese počtu žiadateľov už v nasledujúcom období plánujeme vydávať karty na počkanie."

Kompletné informácie o systéme plateného parkovania, ktorý začne platiť od 1. 8. 2009, sú zverejnené na www.smmk.sk.

„Vodičom s trvalým pobytom na spoplatnených uliciach mestská polícia počas prvých dvoch augustových týždňov umožní, aby si na nový systém plateného parkovania mohli postupne zvyknúť a aby si v prípade záujmu stihli vybaviť rezidentskú alebo predplatnú kartu," povedal veliteľ parkovacej a odťahovej služby Mestskej polície Košice Juraj Gimera.

Jednorazové parkovacie karty v hodnote 1 euro/hod. na parkovanie v centrálnej zóne mesta a na vybraných parkoviskách s plateným parkovaním už sú v predaji na označených predajných miestach. Tými sú benzínové čerpacie stanice v rámci Košíc, novinové a iné predajné stánky, rampové parkoviská v pôsobnosti Správy majetku mesta Košice (SMMK) a vybrané objekty. Počet predajných miest jednorazových parkovacích kariet, ktorých zoznam nájdete na www.smmk.sk, sa priebežne rozširuje.

Verejnosť môže svoje otázky a podnety k platenému parkovaniu posielať na adresu: parkovanie@smmk.sk alebo smmk@smmk.sk.

Všetky pripomienky verejnosti vyhodnotíme po dvoch mesiacoch prevádzky nového systému plateného parkovania a prípadné návrhy, ktoré by systém skvalitnili, môžu byť prijaté a uvedené do praxe ešte v priebehu tohto roka," uistil Štefan Rychnavský.

PARKOVACÍ SYSTÉM V KOŠICIACH

Parkovací systém v Košiciach bol vytvorený mestom Košice v spolupráci s mestskou obchodnou spoločnosťou Správa majetku mesta Košice, s.r.o., ktorá bude platené parkoviská prevádzkovať. Hlavným cieľom spoplatnenia je nevyhnutná regulácia súčasnej preťaženej statickej dopravy v centre mesta v prospech motoristov, rezidentov, podnikateľov, ako aj návštevníkov historického jadra Košíc. Parkovanie v centrálnej zóne a na vybraných parkoviskách bude od 1. 8. 2009 spoplatnené podľa schváleného cenníka.

V rámci parkovania v centrálnej zóne budú dva druhy parkovania:

1. uličné parkovanie na vyznačených parkovacích miestach
2. rampové parkoviská

Formy úhrady parkovného:

* kúpa jednorazovej parkovacej karty v označených predajných miestach (zatiaľ ich je cca 40, ich počet sa priebežne rozširuje)
* zakúpenie lístka z parkovacieho automatu (59 automatov)
* zakúpenie 24-hodinovej jednorazovej parkovacej karty z parkovacieho automatu
* platba v termináli rampového parkoviska (7 rampových parkovísk)
* kúpa rezidentských či predplatných kariet alebo úhrada za vyhradenie parkovacích miest
* v nasledujúcom období bude zavedená aj možnosť úhrady parkovného formou SMS lístka

Základné informácie o parkovacom systéme:

* systém plateného parkovania začína platiť už v sobotu 1. augusta o 7.30 hod.
* dotkne sa 2 793 miest na 67 uliciach, siedmich rampových parkovísk s 363 miestami a štyroch parkovísk mimo centra so 196 miestami
* spolu sa bude platiť za státie