Prejsť na obsah

Rekord Míle pre mamu zlepšoval aj primátor

Centrum Košíc žilo v sobotu, v predvečer Dňa matiek, tretím ročníkom Míle pre mamu. Trasu dlhú 1 609 metrov prešlo rekordných 560 účastníkov, rodičov s deťmi, primátor mesta František Knapík absolvoval míľu s dcérou.

„Vytvorme priestor mamám a deťom" - tak znelo motto tohtoročnej Míle pre mamu. Pôvodne kočíková míľa v prekonávaní Guinnessovho rekordu v počte ľudí tlačiacich kočík sa už tretí rok zmenila na Míľu pre mamu - oslavu Dňa matiek určenú všetkým ľuďom bez rozdielu veku.

Prejsť trasu jednej míle v pešej zóne na Hlavnej ulici v Košiciach peši, v kočíku, s kočíkom, na kolobežke, korčuliach či v náručí rodičov mohol v sobotu od 16. do 17. hod. každý, kto sa chcel svojej mame symbolicky poďakovať. Udialo sa to v rovnakom čase aj v ďalších 25 slovenských mestách.

„Na prvom ročníku, v roku 2007, prešlo košickú míľu pre mamu 481 účastníkov a vlani už 544. Verím, a aj sám k tomu dnes prispejem, že tento rok to bude ešte viac," zaželal pred slávnostným prestrihnutím pásky na štarte míle primátor František Knapík, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

Nakoniec sa prianie splnilo. Od 16. do 17. hodiny prešlo 1609-metrovú trasu po chodníku v centre spolu 560 registrovaných účastníkov, z toho 259 detí a 301 dospelých. Spolu s Košicami sa na Míli pre mamu zúčastnilo v sobotu na celom Slovensku celkovo 10 317 registrovaných účastníkov v 26 mestách.

Primátor František Knapík verejne poďakoval všetkým mamičkám za lásku a starostlivosť a zablahoželal im k ich nedeľnému sviatku - Dňu matiek. „Rád by som v mene všetkých účastníkov poďakoval aj organizátorkám z občianskeho združenia a Materského centra Haliganda, že už tretíkrát dokázali usporiadať v našom meste toto nádherné podujatie, pričom z celého východu sa do tejto celoslovenskej akcie zapájajú tento rok len tri mestá Sabinov, Snina a Košice," povedal primátor.

Aj primátor na míli tlačil kočík s dieťaťom – na štarte mu ho požičala jedna z mamičiek. „Kočíkoval som asi 500 metrov, ale ten kočík takmer ani nebolo treba tlačiť, šiel skoro sám," s úsmevom komentoval František Knapík.

Aj tentokrát míľovú prechádzku spestril takmer trojhodinový program pri Dolnej bráne, ktorý priebežne počas celého popoludnia prilákal približne tisícku malých i veľkých Košičanov. Na pódiu vystúpil Martin Husovský zo skupiny Komajota a deti zo Základnej umeleckej školy na Jantárovej ulici s hudobnými, tanečnými a divadelnými číslami pre mamy.

Program moderovala medzi deťmi známa televízna dvojica Ela a Hop. V nedeľu popoludní potom Ela s Hopom vystúpili aj v dvoch divadelných predstaveniach organizovaných Haligandou na Strednej odbornej škole automobilovej na Moldavskej ceste v Košiciach.

Sobotňajší míľový program pod pódiom spestrili kreatívne výtvarné a športové dielne pre deti, pri ktorých Haligande výrazne pomohli dobrovoľníci z Občianskeho združenia Žabky. Na športových stanovištiach pomáhali deťom v trochu netradičnej úlohe aj košickí hádzanári Marek a Tomáš Urbanovci a pri detskom basketbalovom koši si s deťmi zahádzala basketbalistka Zuzana Egedová.

Magnetky so slniečkom a nápisom „Ďakujem, že si mama" si bolo možné zakúpiť počas programu nielen ako milý darček pre mamu. Jeho kúpou sa totiž do konca mája prispieva na verejnú zbierku Únie materských centier, ktorá je určená na podporu činnosti takmer 70 materských centier na Slovensku.

„Napriek tohtoročným minimálnym finančným prostriedkom to bola pre nás tá najmilšia Míľa. Všetci účinkujúci sa ukázali ako ľudia s veľkým srdcom a vystúpili v programe bez nároku na honorár. Organizačný tím z Haligandy dostal v dobrovoľníkoch skvelých pomocníkov. Deti mali v dielňach plné ruky práce a vyrobili mamám milé obrázky. Podarilo sa nám zahnať dážď a preniesť na Hlavnú ulicu trochu domáckej pohody," povedala Silvia Sorgerová z Haligandy.

Viac informácií nájdete na www.haliganda.sk.