Prejsť na obsah

Redukcia počtu mestských častí bola hlavnou témou mimoriadneho zastupiteľstva

Košické mestské zastupiteľstvo ani na svojom mimoriadnom rokovaní (pondelok 18.1. 2016) neodsúhlasilo návrh na referendum o redukcii počtu košických mestských častí. K danej problematike sa mestskí poslanci opäť vrátia až po marcových parlamentných voľbách.

Vedenie mesta Košice ohľadom nutnosti nového usporiadania mesta apeluje na mestský poslanecký zbor už niekoľko rokov. Argumentuje najmä tým, čo potvrdzujú aj odborné názory komunálnych ekonómov, že veľký počet mestských častí rozbíja koncepciu rozvoja mesta a jej realizáciu v praxi. 

Súčasný model samosprávy považuje primátor mesta Košice Richard Raši za neudržateľný, najmä z hľadiska financií, ako i spomínaného ďalšieho rozvoja mesta. Mesto Košice chce redukciou mestských častí dosiahnuť hlavný cieľ - zjednodušenie, zefektívnenie a zlepšenie výkonu samosprávy pre Košičanov.

Košice majú aktuálne 22 mestských častí, pôsobí v nich vyše 300 miestnych poslancov. V súčasnosti sú finančné náklady na prevádzku miestnych úradov v mestských častiach 5,8 milióna eur ročne, z toho len na volených funkcionárov sú ročné náklady vo výške 1,8 milióna eur.

Mestom navrhované modely redukcie mestských častí uvažujú s viacerými možnosťami, s počtom mestských častí od nula po 15. Finančná úspora by po redukcii mohla predstavovať (podľa odborných analýz a pri jednotlivých modeloch) od 580-tisíc až po viac ako šesť miliónov 300- tisíc eur.

Video k mimoriadnemu rokovaniu MZ si môžete pozrieť tu:

http://www.kosice.sk/video_player.php?id=4