Prejsť na obsah

Rákoczi express priviezol do Košíc ochutnávku maďarskej kultúry

Generálny konzulát Maďarska v spolupráci so slovenskými a maďarskými partnermi priniesol do Košíc sériu podujatí pod názvom Rákóczi expres – týždeň maďarskej kultúry a maďarsko-slovenskej spolupráce. Organizátori, medzi nimi i Mesto Košice sa počas siedmych dní (23. - 29. 10. 2015) snažili rozličnými kultúrnymi podujatiami, vedeckými debatami i poznávacím programom priblížiť život maďarských spoločenstiev na východnom Slovensku a upevniť vzťahy medzi oboma krajinami.

Jedinečný cyklus podujatí dostal názov podľa predchodcu dnešného železničného spojenia KE s Budapešťou Rákóczi Intercity, kt. vlak po desaťročia niesol názov „Rákóczi-expres". Symbolickým použitím názvu vlaku chceli organizátori upozorniť na to, aby odborná (ekonomická) spolupráca a spoločné kultúrne dedičstvo takisto spájali ľudí žijúcich na dvoch stranách hranice, ako to činí doprava. Práve rozvoj dopravného spojenia východu Slovenska a Maďarska bol ústrednou témou rozhovoru viceprimátorky mesta Košice Renáty Lenártovej, podpredsedu maďarského parlamentu Sándora Lezsáka a generálneho konzula Maďarska v Košiciach Ádama Szesztayho počas čakania na IC vlak Rákóczi z Budapešti. Ten prišiel do Košíc v sobotu ráno a ťahal za sebou Rákocziho rušeň s jeho podobizňou a najznámejšími výrokmi. Vlak priviezol účastníkov medzinárodnej turistickej tematickej cesty po stopách Rákócziho, na ktorých v rámci výletu čakal pestrý program ako napríklad prehliadka Rákócziho hrobky, Pamätného domu Rodošto, či košického zlatého pokladu.

Prijatie Sándora Lezsáka v Historickej radnici

Hostia Sándor Lezsák a Ádam Szesztay sa následne presunuli na pôdu košickej Historickej radnice, kde ich prijal primátor mesta Košice Richard Raši spoločne s viceprimátorkou Lenártovou. Stretnutie sa nieslo vo veľmi priateľskom duchu a obe strany zaujala myšlienka urobiť z Týždňa maďarskej kultúry tradíciu a každoročne počas jedného týždňa posilňovať priateľstvo oboch národov, ich vzájomné porozumenie a spoluprácu.

Ochutnávka maďarskej a slovenskej gastronómie

V sobotu popoludní sa Kulturparkom šírili vône tradičnej maďarskej kuchyne. V znamení kultúrneho turizmu sa tu konalo priateľské stretnutie s prezentáciou maďarskej a slovenskej gastronómie, kde svoje kulinárske umenie predviedli pohostinstvá, majúce záujem o turistov z druhej krajiny, s cieľom prezentovať gastronomickú kultúru svojho regiónu a vymieňať si navzájom svoje skúsenosti.

Stretnutie pamätných miest spojených s Františkom II. Rákóczim

Jedným zo sľubných bodov programu v rámci týždňa maďarskej kultúry bolo priateľské posedenie, za účasti poľských, slovenských a maďarských predstaviteľov pamätných miest, medzi inými predstaviteľov miest Košice, Sárospatak a Jaroslaw, spätých s Františkom II. Rákóczim. Stretnutie sa konalo na podnet poľských partnerov na pôde Historickej radnice, kde boli prítomní oboznámení s plánom vytvorenia medzinárodnej turistickej tematickej cesty po stopách Rákócziho. Úspech stretnutia zhrnul primátor Košíc Richard Raši: „Mesto Košice je rovnako ako sú vaše mestá spojené s významnou osobnosťou Františka II. Rákocziho. Považujem za veľmi dôležité hľadať to, čo nás ľudí z rôznych krajín spája, čo máme spoločné a čo si musíme z našej spoločnej histórie vážiť a pripomínať, aby sme mohli žiť v súčasnosti i budúcnosti v mieri a porozumení. Význam stretnutí ako je toto, sa zvyšuje v čase, v ktorom nás pevne spájajú spoločné dejinné udalosti a problémy, ktoré z nich plynú a ktoré musíme spoločne riešiť. Je dôležité, aby sme preto hovorili spolu nielen o minulosti, ale najmä o súčasnosti a budúcnosti stredoeurópskeho priestoru, ktorý spoločne zdieľame a v ktorom chceme žiť."

Slávnostné prijatie štátneho tajomníka Úradu predsedu vlády Maďarska,

Ďalším z významných štátnikov, ktorého v rámci týždňa maďarskej kultúry prijali primátor Raši a viceprimátorka Lenártová je János Árpád Potápi, štátny tajomník Úradu predsedu vlády Maďarska, zodpovedný za národnú politiku týkajúcu sa cezhraničných Maďarov. I toto stretnutie je významným krokom ku upevňovaniu slovensko-maďarskej spolupráce v Košiciach. János Potápi sa živo zaujímal o dianie v metropole východu a prisľúbil pomoc podporu kultúrneho, spoločenského a vedeckého života Maďarov na Slovensku.

Ďalšie akcie

Organizátori pripravili celú plejádu sprievodných podujatí, na ktorých mohli návštevníci spoznať čo to z maďarskej kultúry. V košickom Jumbo centre očarila výstava Košický maďarský divadelný svet a ľudová hudba vyhrávala v divadle Thália. Uskutočnilo sa i viacero odborných podujatí - napríklad Odborná konzultácia hradov maďarsko-slovenského pohraničného územia, alebo konferencia historikov na tému Ako spája spomienka Ferenca Rákócziho II. maďarský a slovenský národ?" v Kulturparku. Týždeň maďarskej kultúry vyvrcholil 29. októbra v košickom Dóme koncertom Oratórium skupiny Omega.