Prejsť na obsah

Psičkári pod dozorom Mestskej polície

MsP v Košiciach naďalej pokračuje v realizácii preventívno-bezpečnostných akcií vo všetkých MČ v meste Košice, ktoré sú zamerané na dodržiavanie zákona č.282/2002 Z.z., Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Košice č. 78 z roku 2006 a Všeobecne záväzných nariadení príslušných mestských častí, ktorými sa upravujú podmienky a chov psov resp. iných spoločenských zvierat.
Pri realizácii preventívno-bezpečnostných akcií spolupracuje MsP v niektorých prípadoch aj s príslušníkmi PZ SR a s členmi komisií verejného poriadku príslušných MČ. Uvedené akcie sú zo strany MsP organizované tak, aby bola rešpektovaná doba a forma protiprávneho konania. V mesiaci október 2006 zaznamenali 93 prípadov porušenia právnych noriem, ktoré stanovujú podmienky chovu psov resp. iných spoločenských zvierat. Z toho riešili 43 prípadov dohovorom, 29 prípadov blokovou pokutou na sumu 8.700,- Sk, 5 prípadov riešili blokom na pokutu na mieste nezaplatenú na sumu 2.100,- Sk a 16 prípadov riešili oznámením správnemu orgánu
Neustály dôraz kladú na to, aby si držitelia psov uvedomili, že v zmysle §- u 4 ods. 3, zákona č.282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad. To znamená, že keď pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten kto psa vedie, v zmysle § 6, ods. 1, citovaného zákona, povinný výkaly bezprostredne odstrániť. Podľa §-u 12 ods. 1, Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Košice č. 78 z roku 2006 je voľný pohyb psov zakázaný na detských ihriskách, športoviskách a v ich blízkosti. Držiteľ psa je zároveň povinný bezodkladne odstrániť znečistenie spôsobené psom z verejného priestranstva.
Touto cestou chce MsP upozorniť držiteľov psov na to, aby si okrem hrozby uloženia sankcie za znečistenie verejného priestranstva psími výkalmi, uvedomili aj ďalšie riziká a to hlavne z hygienického a zdravotného hľadiska, a v neposlednom rade zvážili aj samotný estetický vzhľad výkalu na verejnom priestranstve. Existuje množstvo parazitov a infekčných chorôb, ktoré sú zoonózne, teda prenosné na človeka a ktoré môžu rozširovať z ponechaných výkalov na verejných priestranstvách, hlodavce, túlavé mačky, hmyz a pod. V predajniach, kde ponúkajú krmivá a rôzny chovateľský tovar, je možné zakúpiť si jednorazové mikroténové alebo jednorazové papierové vrecúška s lopatkou a výkal z verejného priestranstva odstrániť.

Spracoval: Bc. Slavomír Pavelčák, zástupca náčelníka MsP