Prejsť na obsah

Proti siniciam na košickom jazere dnes nasadili probiotické baktérie

Mesto Košice aj tento rok pokračuje v odstraňovaní nebezpečných siníc v rekreačnej lokalite na Jazerom. Dnes ráno tam pracovníci spoločnosti Rawat consulting z Brna v spolupráci so združením Flos Aquae začali do vody prostredníctvom špeciálneho plavidla aplikovať prípravky, ktoré obnovujú biologickú rovnováhu jazera a znižujú množstvo siníc. Ak by sa sinice opäť premnožili, hygienici by na jazere museli zakázať kúpanie, čo sa v uplynulých rokoch aj viackrát stalo. 

Metóda bez použitia chémie, ktorú v Košiciach už šiesty rok aplikuje tím okolo profesora Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne, je založená na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou. Tá po aplikácii probiotických baktérií zabráni prístupu kyslíka k siniciam, ktoré potom odumrú bez toho, aby sa do vody uvoľnili nebezpečné toxíny. Voda je potom nielen čistejšia, ale aj vizuálne priezračnejšia.

Primátor: O jazero sa musíme postarať, aby bolo obľúbeným miestom na rekreáciu a športové vyžitie Košičanov

Aktuálny postup prác pri aplikácii látky na odstraňovaní siníc, si bol dnes predpoludním pozrieť aj košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). Zaujímal sa nielen o spôsob čistenia, ale aj o to, kde inde sa takýto postup ešte aplikuje.  

"Mnohí Košičania strávia tohtoročnú letnú dovolenku na kúpaliskách a vodných plochách v našom meste. Našou prioritou je, aby ich tu na Jazero chodilo čo najviac, cítili sa bezpečne a pohodlne a mohli sa okúpať v čistej vode. Takisto nám záleží na tom, aby tu mohli trénovať nádejní vodní lyžiari. O všetko, čo nevzniklo prírodnou činnosťou, ale postavil to človek, je potrebné sa neustále starať. Platí to aj v tomto prípade. Ak chceme, aby jazero bolo aj naďalej obľúbeným miestom na rekreáciu a športové vyžitie Košičanov, musíme sa oň postarať a investovať. A tento druh čistenia je takisto jedným zo spôsobov ako k tomu môžeme prispieť," povedal primátor.

Tím z Brna pravidelne čistí košické Jazero od roku 2015. Podľa slov Elišky Maršálkovej sa väčšinou venujú revitalizácii vodných plôch v Českej republike. Na Slovensku sa okrem Košíc podieľali aj na čistení Seneckých jazier alebo jazera na Sigorde pri Prešove.

Eliška Maršálková: V Košiciach aplikujeme osvedčený spôsob čistenia bez použitia chémie

Výsledky, ktoré za ten čas dosiahli v Košiciach, považuje za pozitívne a nerozumie kritickým hlasom spochybňujúcim zmysluplnosť toho, čo robia a vynaložené investície. Celý proces stojí mesto ročne takmer 60-tisíc eur, cena sa oproti minulému roku nezmenila.

Maršaleková pripomína, že na Jazere sa im po aplikácii zmesi baktérií určených špeciálne pre povrchové vody podarilo znížiť množstvo sedimentu, ktorý je zhruba polovičný oproti stavu z roku 2015. 

"To, čo aplikujeme aj v Košiciach, predstavuje ekologický a prírodný spôsob čistenia, ktorý nikoho a nič nepoškodzuje. Používame veľmi účinné metódy, ktoré sa nám osvedčili a napravujeme tým aj rovnováhu vodného ekosystému. Cena je takisto primeraná, lebo sú v nej obsiahnuté všetky náklady na ľudí, nákup prípravkov, rozbory vody a sedimentov alebo dopravu,“ vysvetľuje výskumníčka Eliška Maršálková z oddelenia experimentálnej fykológie a ekotoxikológie Botanického ústavu Akadémie vied ČR.

Starostka Kovačevičová ďakuje mestu za pomoc pri revitalizácii vodnej plochy

Aktivity mesta na zlepšenie kvality vody na jazere potešili aj starostku mestskej časti Lenku Kovačevičovú (nezávislá).

„Sme radi, že aj súčasné vedenie mesta Košice pokračuje v revitalizácii tejto plochy. V opačnom prípade by sme tu mali zelenú a zapáchajúcu vodu, problémom by bol aj premnožený hmyz. Keďže v tesnej blízkosti sú tu domy a bloky, zhoršila by sa tým aj kvalita bývania. Zanikla by možnosť na akékoľvek športové vyžitie vrátane prevádzky vodnolyžiarskeho vleku. Takisto máme mnoho ľudí, ktorí sa tu počas horúcich dní chodia kúpať a aj oni by prišli túto možnosť. Ďakujeme mestu, že aj nám takto pomáha a verím, že v budúcnosti sa nájdu financie aj na odbahnenie celého jazera,“ skonštatovala starostka.

Z dôvodu bezpečnosti návštevníkov a pracovníkov, ktorí čistili vodnú plochu, nebolo v priebehu dnešného dňa na Jazere možné kúpať sa a ani chytať ryby. Od štvrtka 9. júla však už tieto obmedzenia prestanú platiť a prevádzka vodnej plochy bude v štandardnom režime.