Prejsť na obsah

Projekt DRUHÝ KROK

Druhý krok

Dňa 3. novembra 2014 sa v priestoroch Základnej školy Mateja Lechkého, Ulica Jána Pavla II. 1, Košice uskutočnila prezentácia projektu DRUHÝ KROK, na ktorej sa zúčastnili pedagógovia prvého stupňa zo základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Motto projektu: „DRUHÝ KROK" ROBÍ KAŽDÚ ŠKOLU LEPŠOU!

Účastníkov prezentácie v úvode pozdravil Richard Raši, primátor mesta Košice. herečka Bibiana Ondrejková, ambasádorka projektu Druhý krok povedala, že je "šťastná, že existuje program, ktorého poslaním je zachovať detský svet tak krásnym, čistým a bezstarostným, ako sme ho mali aj my." Vysoko ohodnotila prístup primátora Richarda Rašiho  a mesta Košice k projektu. Mesto  zapojilo v roku 2013 do projektu 5 základných škôl:
· ZŠ Mládežnícka 3
· ZŠ Bruselská 18
· ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1
· ZŠ Považská 12
· ZŠ Mateja Lechkého, Ulica Jána Pavla II. 1.

V roku 2014 bolo v rámci projektu vyškolených  a certifikovaných 96 pedagógov, z toho 10 v Košickom kraji. program Druhý krok využívajú v 154 školách.
Koordinátorkou projektu na Slovensku je profesorka Eva Gajdošová. Okrem iného povedala, že základom prevencie šikanovania je naučiť deti zvládať hnev a zlosť.

Charakteristika projektu:

Program Druhý krok je medzinárodne rozšírený projekt emocionálneho rozvoja detí, ktorý dokázateľne pomáha zvládať agresiu, násilie či šikanovanie detí a rozvíja u nich empatiu, komunikačné zručnosti a vhodné sociálne správanie. Už 154 základných škôl v rámci celého Slo­venska, zaradili tento program do svojich vyučovacích hodín.

Program Druhý krok vypracovala organizácia Committee for Children zo Seatlu (USA), ktorá sa venuje príprave preventívnych programov proti sociálno-patologickým javom v školách. Už 15 rokov je program Druhý krok súčasťou školského vyučovania vo vyspelých krajinách EÚ ako sú Fínsko, Nemecko, Nórsko, Dánsko, Švédsko, Veľká Británia, Island, Lotyšsko, ale aj Kanada, Japonsko, Austrália a USA.
V roku 2011 sa udelením akreditácie Ministerstva školstva SR zaradilo medzi tieto krajiny aj Slovensko.

Na prezentácii vystúpili pani učiteľky zo ZŠ Považská 12 a ZŠ Bruselská 18. Na praktických ukážkach prezentovali prácu v projekte, vysoko pozitívne hodnotili prácu s materiálmi, ktoré v rámci projektu získali a ktoré využívajú vo svojej praxi. Citlivo poukázali na zmeny v správaní žiakov, ktoré postupne prichádzajú vďaka dohodnutým krokom a nastaveným pravidlám. Učitelia kladne hodnotili, že agresivita v ich triedach klesá, žiaci lepšie zvládajú svoje emócie.

Druhý krok dokázateľne pomáha:
• Znižovať šikanovanie a násilie v školách
• Rozvíjať empatiu a komunikačné zručnosti detí
• Zvyšovať sústredenie a schopnosť spolupráce u detí s poruchou pozornosti
• Začleňovať introvertné deti do kolektívu spolužiakov
• Zlepšovať spoluprácu školy a rodiny
• Dosahovať lepší prospech žiakov

Zapojením sa do medzinárodného projektu Druhý krok sme vytvorili bezpečnejšie a priateľskejšie prostredie pre deti.

VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE NA WWW.DRUHYKROK.EU

Prílohy