Prejsť na obsah

Profesionálni kuchári varili podľa receptov detí

V priestoroch Základnej školy Mateja Lechkého varili profesionálni kuchári podľa receptov detí. Košické školy sa totiž zapojili do projektu, ktorý prinesie recepty žiakov a ich rodinných príslušníkov priamo na tanier v školskej jedálni. 

Z 96 receptov spĺňalo zadané kritériá 24 jedál, nakoľko sa do zoznamu mohli dostať len bezmäsité, zeleninové a zemiakové pokrmy. Pri posudzovaní sa prihliadalo na to, aby školáci mali v strave menej tuku, soli, jednoduchých cukrov, ale viac vitamínu C, vlákniny či rastlinných bielkovín.

Profesionálni kuchári pripravili syrovú mňamku, špaldové lievance aj baklažán so zemiakmi. Najviac všetkým chutil recept 9-ročného Olivera. „Bramboríza je vyrobená zo zemiakov, ktoré postrúhame a vypražíme. Vybral som si to, lebo mi veľmi chutí a určite by som to odporučil ochutnať každému." 

Medzi trojku víťazných receptov sa dostal aj ryžový nákyp s čerešňami a pudingom a karfiolový puding.

„Z receptov, ktoré som pripravoval, ma zaujali najmä mrkvové fašírky s pohánkou a tekvicové halušky. Deti do svojich receptov zapracovali aj zdravé múky, čo hodnotím veľmi pozitívne," povedal šéfkuchár Michal Šenítko.

„Recepty od žiakov a ich rodičov, prípadne starých rodičov budú zaslané na ministerstvo školstva a tam sa rozhodne, či sa niektoré z nich dostanú do školských jedální. Odošleme všetky recepty, nielen tie, ktoré boli vyhodnotené ako tri najlepšie a uvidíme," uviedla vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Mária Kavečanská. 

Ochutnávku domácich receptov si nenechal ujsť ani viceprimátor mesta Martin Petruško. „Deti ma veľmi milo prekvapili, všetky recepty sú chutné, bolo ťažké vybrať tie najlepšie. Mne však mimoriadne chutí ryžový nákyp, ktorý som obľuboval aj v školskej jedálni."



Video si môžete pozrieť tu: http://www.kosice.sk/video_player.php?id=20