Prejsť na obsah

Prof. Schmidt: Všetci si mysleli, že sme sa zbláznili

Titul Európske hlavné mesto kultúry ponesie v roku 2010 tretí najväčší megapolis Európy, zoskupenie 53 nemeckých miest Porúria - Ruhr 2010 GmbH. Niekoľko miliónov Nemcov sa spojilo, aby Európe ukázali potenciál priemyselnej krajiny, ktorá sa prostredníctvom kultúry pomaly premieňa na novodobé kultúrne centrum Európy. Viac sa o projekte mohli z úst prof. Hansa Dietricha Schmidta, člena tímu Ruhr 2010 dozvedieť návštevníci 2. prednášky neziskovej organizácie Košice - EHMK 2013, ktorá sa uskutočnila 5. marca.




Ako by sa dal v stručnosti popísať projekt Ruhr 2010?

Mestám v Porýni chceme dať prostredníctvom kultúry novú identitu a pokúšame sa o to, aby sme prostredníctvom našej práce vytvorili novú kultúrnu metropolu Európy. Európske hlavné mesto kultúry nechápeme ako kultúrny festival, ale ako úlohu, ktorá mesto zmení z dlhodobého hľadiska. Do procesu sa pokúšame zapojiť všetkých obyvateľov regiónu.

Ruhr 2010 je zoskupením 53 miest. Priznám sa, že si neviem dosť dobre predstaviť ako prebiehala komunikácia medzi jednotlivými mestami a ako vznikal program. Muselo to byť veľmi náročné.
Určite potrebujeme na spoluprácu oveľa viac času, ako budete potrebovať vy. Nie je to ľahké a je možné pri tom robiť veľa chýb. V podstate tento princíp dialógu a vyhraňovania názorov je súčasťou našej koncepcie. Našou prácou na Európskom hlavnom meste kultúry chceme zjednotiť tento región. Je to skutočne veľká komplikovaná úloha, ale v podstate len vtedy, keď máte takýto skutočne veľký projekt, môžete zrealizovať svoju víziu.

Zapojili sa do tohto projektu všetky mestá Porúria, alebo sú aj také, ktoré ostali bokom?
Všetci spolupracujú. Podarilo sa nám to. Každé mesto má okrem toho vlastnú kanceláriu EHMK. Každé z tých 53 miest má vrámci roka 2010 jeden týždeň pre seba, kedy robí pre celý región vlastné projekty na vlastnú zodpovednosť. Aj z politického hľadiska je to v súčasnosti skutočne veľký úspech.

Ako sa vyvíjal vzťah ľudí k titulu EHMK?
Na začiatku nikto neveril, že máme šancu. Väčšina obyvateľov tvrdila, že sme blázni a to sa nám nepodarí. V súčasnosti až dve tretiny obyvateľstva vie o tom, že budeme hlavným mestom kultúry. Myslím si, že je to už veľmi veľa. V súčasnosti sú ľudia hrdí na to, že Porúrie a Essen budú hlavným mestom kultúry a chcú Európe naozaj niečo ukázať. V súčasnosti sme veľmi spokojní s tým, ako sa obyvateľstvo stavia k tomuto titulu a spolupracuje.

Ako sa vám podarilo presvedčiť Európsku komisiu, aby tento titul udelila zoskupeniu 53 miest?
Pretože náš projekt poukázal na to, akú dôležitú politickú úlohu môže titul EHMK zohrať. Tým, že kultúra nie je len pekné divadelné predstavenie alebo koncert, kultúra môže znamenať aj to, že vytvoríme pre určitý región novú identitu. A tak isto aj z toho dôvodu, že sme ukázali, že problémy, ktoré máme na Porúrí, nie sú iba našimi problémami, ale sú to problémy, ktoré má celá Európa, alebo ich môže alebo bude mať.

Čo pripravujete na začiatok a koniec roka 2010?
Máme veľký otvárací sviatok 9. januára. Bude to oficiálne otvorenie so spolkovým prezidentom, sponzormi. Popoludní pripravujeme veľké podujatie v hale alebo na štadióne pre obyvateľov. Obe podujatia budú prenášané nemeckou televíziou. Záverečné podujatie nechceme robiť, pretože našou filozofiou je, že EHMK musí pokračovať ďalej. Myslíme si, že naša práca neskončí 31. decembrom 2010.
Zuzana Lehotská