Prejsť na obsah

Pripomienkovanie zmien a doplnkov územného plánu mesta

Na útvare hlavného architekta (ÚHA) prebieha v súčasnosti pripomienkovanie zmien a doplnkov územného plánu. Zmeny a doplnky sa týkajú nového rozvojového územia v severnej časti katastrálneho územia Krásnej - tzv. Východného mesta, kde sa navrhuje spôsob funkčného využívania a priestorového usporiadania územia. V územnom pláne zóny je podrobnejšie riešený spôsob zástavby územia Na hore, ktoré nadväzuje na jestvujúcu zástavbu rodinných domov. Súčasťou zmien a doplnkov je aj doplnok záväznej časti - regulatívov pre územný rozvoj.
V Mestskej časti Košice – Krásna sa 23. apríla uskutočnilo verejné prerokovanie na túto tému, kde však prišlo len 10 občanov. Pričom zmena veľkého územného plánu je najvýznamnejšia za posledných 15 rokov a vyčleňuje potenciálne územie pre nových obyvateľov. Podľa ÚHA by sa Krásna zmenila z malej MČ na jednu z najväčších MČ s počtom obyvateľov 40 000.

V rámci prípravy zmien a doplnkov UHA mesta Košice v decembri 2007 spracovalo a odsúhlasilos Krajským stavebným úradom zadanie na urbanistickú štúdiu Východné mesto v rozsahu 800 ha. Urbanistická štúdia bola spracovaná v troch variantoch, tromi rôznymi kolektívmi. Optimálne riešenie bolo komisionálne vybraté za účasti námestníka primátora Mikuláša Čečka, starostu MČ Košice – Krásna Mareka Kažimíra a košických urbanistov. Pre varianty boli spracované expertné posudky, vrátane posúdenia dopravného riešenia, ktoré mala komisia k dispozícii. Dopracovaná štúdia bola východiskovým podkladom pre spracovanie zmeny a doplnku územného plánu Mesta Košice v rozsahu 350 ha, zvyšok územia sa ponechal v územnom pláne ako rezerva. Územie pre výstavbu nízkopodlažnej zástavby Na hore II, v rozsahu 35 ha bolo podrobnejšie riešené zmenou a doplnkom územného plánu zóny MČ Krásna nad Hornádom.

Fyzické a právnické osoby a vlastníci pozemkov môžu odo dňa zverejnenia 14.4.2008 do 13.5.2008 uplatniť pripomienky k návrhu v písomnej forme na podateľni Magistrátu mesta Košice, na Útvare hlavného architekta a na MÚ MČ Krásna, alebo elektronicky na adrese uhamke@euroweb.sk


Zdroj: ÚHA