Prejsť na obsah

Primátori v Štrasburgu

Viceprimátor Košíc Marek Vargovčák sa minulý týždeň zúčastnil dvojdňového stretnutia klubu primátorov v Štrasburgu . Hlavným bodom stretnutia boli dôležité problémy v oblasti lokálnej demokracie. „Dobrý štýl riadenia na miestnej úrovni je skutočne základným predpokladom pre úspech veľkých mestských projektov, pre zlepšenie lokálnych verejných služieb a kvalitu našich vzťahov s občanmi" tvrdia predstavitelia členských miest Štrasburského klubu.
Program primátorov začal návštevou mediálnej knižnice Malraux, po ktorej si účastníci medzinárodného rokovania prezreli historické centrum mesta. Následne ich prijal štrasburský primátor Roland Ries. V prvý deň účastníci podujatia diskutovali aj s bývalým prezidentom kongresu miestnych regionálnych správ Giovannim Di Stasim a generálnym tajomníkom kongresu Ulrichom Bohnerom na tému „Dobrá samospráva: požiadavka na primátorov, výzva pre Európu."
Podujatie pokračovalo nasledujúci deň, diskusiou za okrúhlym stolom na tému: „Týždeň európskej miestnej demokracie." Zúčastnení sa v nej zamerali na vytvorenie konkrétnych iniciatív pre občiansku participáciu. V tento deň sa konalo aj pracovné zasadnutie ku projektu deklarácie o perspektívach štrasburského Klubu. V poradí už šieste primátorské stretnutie ukončil spoločný obedom v Blue Restaurant Rady Európy.


DEKLARÁCIA ŠTRASBURSKÉHO KLUBU
22. OKTÓBER 2008

Pri príležitosti stretnutia v Štrasburgu, 21. a 22. októbra 2008 sme my, predstavitelia členských miest Štrasburského klubu prediskutovali dôležité problémy, ktorým dnes čelia európske mestá v oblasti lokálnej demokracie. Dobrý štýl riadenia na miestnej úrovni je skutočne základným predpokladom pre úspech veľkých mestských projektov, ďalej pre zlepšenie lokálnych verejných služieb a kvalitu našich vzťahov s občanmi. Definované úlohy sú pre všetkých rovnaké, nezávisle od špecifického kontextu príslušného mesta, v ktorom sme boli zvolení.
V tejto súvislosti vítame iniciatívy, vyvíjané európskymi inštitúciami, čo poukazuje na to, že táto otázka reprezentuje významnú výzvu pre Európu a zameriava sa na podporu volených predstaviteľov samosprávy pri povinnostiach, vyplývajúcich z tejto záležitosti. Obzvlášť vítame „ Stratégiu pre inováciu a dobrý štýl riadenia na miestnej úrovni „, ktorá bola prijatá ministrami členských štátov Rady Európy a plne sa hlásime k 12 princípom, na ktorých je postavená. Tiež sa tešíme z toho, aký význam pripisuje Rada Európy účasti občanov vo verejnom lokálnom živote iniciatívami ako Európsky týždeň lokálnej demokracie, ktorý je organizovaný v úzkej spolupráci s Kongresom miestnych a regionálnych samospráv Európy. Lokálna demokracia zohráva rozhodujúcu rolu v kvalite našich európskych demokratických systémov a jej životaschopnosť predstavuje skutočný kľúč k úspechu dobrého štýlu riadenia na miestnej úrovni.
Okrem toho sme presvedčení, že spolupráca medzi európskymi mestami predstavuje pridanú hodnotu z hľadiska politík, implementovaných miestnymi samosprávami a pre posilnenie spoločnej európskej identity.
Z tohto dôvodu by sme si priali, aby sa riadenie na miestnej úrovni a miestna demokracia, dva úzko prepojené pojmy, stali prioritami medzi cieľmi pri výmenách v Štrasburskom klube a bolo zriadené fórum pre dialóg a výmenu prospešných skúseností v rámci našej siete. Týmto zdôrazňujeme našu túžbu aktívne participovať pri podpore európskych základných hodnôt a taktiež našu túžbu vytvárať náležité podmienky pre dobrý štýl riadenia na miestnej úrovni a pevné ukotvenie demokracie v zhode s kompetenciami, ktoré nám boli delegované našimi národnými vládami.
V tomto kontexte sa nám javí Európsky týždeň lokálnej demokracie, ktorého úlohou je upozorniť občanov na význam miestnej autonómie a ich rolu v miestnom verejnom živote, obzvlášť vhodnou iniciatívou do budúcnosti pre dosiahnutie ďalších synergií medzi našimi mestami na základe spoločného vytýčenia úloh : splniť legitímne očakávania občanov, ktorí očakávajú spoločný životný priestor. My, zvolení predstavitelia miest Štrasburského klubu sa zaväzujeme predložiť našim príslušným mestským zastupiteľstvám všetky tomuto cieľu zodpovedajúce návrhy.