Prejsť na obsah

Primátor vypískal násilie páchané na ženách

Odmietavý postoj k násiliu mohla vyjadriť verejnosť včera podvečer na Hlavnej ulici pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách. Verejné zhromaždenie organizované občianskym združením Fenestra sa uskutočnilo ako úvodné podujatie v rámci kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách.

Pískanie proti násiliu, podľa Sylvie Královej z občianskeho združenia Fenestra, vychádza z historického kontextu. „V 70-tych rokoch 20. storočia sa ženy zažívajúce násilie v Peru prostredníctvom pískania bránili pred násilnými partnermi. Vypískajme násilie odkazuje na tento spôsob ochrany a zároveň umožňuje účastníkom a účastníčkam verejného zhromaždenia pískaním na píšťalkách symbolicky vyjadriť odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách v našej spoločnosti," uviedla Králová.

Pondelňajšieho verejného zhromaždenia sa zúčastnili aj primátor Košíc Richard Raši a viceprimátorka Renáta Lenártová, ktorí spoločne s prítomnými povedali hlasné a jednoznačné NIE násiliu. Sprievodným programom podujatia bolo poskytovanie informácií o problematike násilia páchaného na ženách a zapaľovanie sviečok na pamiatku žien, ktoré boli zabité svojimi manželmi a partnermi alebo bývalými manželmi, či partnermi.

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách pokračuje v ďalších mestách po celom Slovensku do 10. decembra. Realizovaná je s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.