Prejsť na obsah

Primátor Trebuľa a predstaviteľky košického spolku Slovenského červeného kríža odovzdali Jánskeho pl

V predvečer svetového dňa darcov krvi, ktorým je 14. jún, odovzdal primátor Košíc Zdenko Trebuľa, predsedníčka Územného spolku Slovenského červeného kríža (ÚzS SČK) Košice - Mesto Helena Turisová a riaditeľka ÚzS SČK Lucia Cangárová diamantové a zlaté plakety prof. MUDr. Jána Janského. Diamantová plaketa bola udelená 14 darcom krvi, z toho dvom ženám. Diamantovú plaketu môže získať muž za 80 a žena za 60 odberov krvi. Zlaté plakety boli udelené 56 darcom, z toho šiestim ženám.

"Žijeme zložitú dobu. Pociťujeme, že sa vytráca ľudskosť, spolupatričnosť, vzájomná pomoc. O to cennejšie je pre mňa prísť medzi ľudí, ktorí nestratili ľudskosť a dokazujú to svojimi skutkami," povedal po odovzdaní plakiet primátor Zdenko Trebuľa. "Všetkým darcom ďakujem v mene ich spoluobčanov, Košičanov. Ich činy ovplyvnili stovky osudov. Tisíce ľudí vďaka nim dostali pomoc vtedy, keď to najviac potrebovali. Preto treba zdôrazniť ľudský rozmer darcovstva."

Za rok 2004 bolo v Košiciach evidovaných celkom 17 318 bezpríspevkových darcov krvi, z toho 3040 prvodarcov. Janského plakety získalo 554 darcov. Celkovo je v Košiciach 73 držiteľov diamantovej plakety (8 žien a 65 mužov), 946 držiteľov zlatej, 2973 držiteľov striebornej a 6204 držiteľov bronzovej plakety prof. MUDr. Jána Janského.

Svetový deň darcov krvi sa pripomína 14. júna, čo je deň narodenia Karla Landsteinera, nositeľa Nobelovej ceny za medicínu, za objavenie troch krvných skupín A, B, 0. Organizátorom svetového dňa bezpríspevkových darcov krvi sú štyri významné inštitúcie s globálnou pôsobnosťou: Svetová zdravotnícka organizácie WHO, Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca IFRC, Medzinárodná federácia organizácií darcovstva krvi IFBDO/FIODS a Medzinárodná transfuziologická spoločnosť. Svetový deň darcov krvi je príležitosťou vzdať úctu tým, ktorí darovali krv bez nároku na odmenu, s vedomím, že pomáhajú zachrániť život. Skúsenosti z celého sveta ukazujú, že bezpríspevkové dobrovoľné darcovstvo je základom pre dodávku bezpečnej krvi, pretože predstavujú minimálne riziko potencionálnych infekcií, ktoré ohrozujú život.