Prejsť na obsah

Primátor so samosprávou Starého Mesta hľadali na spoločnom stretnutí najlepšie riešenie pre Mestskú krytú plaváreň

Primátor mesta Košice, starosta a všetci 13 poslanci mestskej časti Staré Mesto sa v pondelok stretli za jedným rokovacím stolom. Na pozvanie primátora diskutovali o možnostiach vybudovania nového športovo-relaxačného komplexu na celoročné využitie. Po plánovanom prekrytí časti kúpaliska Červená hviezda súčasťou tohto komplexu mal byť aj areál Mestskej krytej plavárne, ktorá je vo vlastníctve mestskej časti. Plaváreň je v súčasnosti kvôli nedostatočným investíciám v značne neuspokojivom stave.

Nielen jej pravidelní návštevníci vedia, že už dlhodobo nespĺňa nároky na moderný stánok plaveckých športov a ani kapacitne zďaleka nepostačuje potrebám športových klubov a rekreačných plavcov. Snahou vedenia mesta a primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) je, aby mesto, ktoré na jej prevádzku prispelo v uplynulých rokoch sumou vyše 3,5 milióna eur, mohlo získať plaváreň do svojej správy a zabezpečiť jej modernizáciu a ďalší rozvoj. Takýto návrh na svojom decembrovom rokovaní odmietli staromestskí poslanci.

V pondelok však po vyše dvojhodinovej spoločnej diskusii v priestoroch Magistrátu mesta Košice nastal v tejto otázke určitý posun vpred. Vedenie mesta a mestskej časti sa dohodlo na vypracovaní znaleckého posudku, ktorý stanoví súčasnú hodnotu Mestskej krytej plavárne. Na stretnutí som chcel zistiť, či je tu vôbec vôľa previesť plaváreň za určitú sumu do správy mesta. Rád vidím, že väčšina poslancov s týmto návrhom súhlasí,“ uviedol primátor.

Zrekonštruovaná plaváreň by bola spoločným úspechom všetkých Košičanov

Po vypracovaní posudku sa obe strany opäť stretnú a budú rokovať, za akých okolností by plaváreň mohla prejsť pod správu mesta. Cieľom je podľa primátora vybudovať moderný komplex pre rekreačných plavcov a kluby plaveckých športov, kde by zároveň vznikla aj relaxačná časť s tobogánmi pre rodiny s deťmi.

„Na realizáciu tohto projektu máme vyčlenené aj úverové zdroje. Som rád, že sme sa zhodli na tom, že našim spoločným záujmom je to, aby plaváreň konečne mohla dostať podobu hodnú 21. storočia. Zrekonštruovaná plaváreň bude spoločným úspechom všetkých Košičanov vrátane Staromešťanov. Ak nájdeme spoločnú dohodu, vznikne nový športový komplex, na ktorý budú môcť byť Košičania právom hrdí. Bolo by to výhodné riešenie aj pre mestskú časť. Ak nebudú musieť dotovať prevádzku plavárne, financie, ktoré im zostanú, môžu ísť na rozvoj mestskej časti. Sám starosta a poslanci najlepšie vedia, kde by sa im zišli,“ uviedol po stretnutí primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Mesto začína realizovať investičné zámery na „čéhačku“

V súčasnosti zároveň už prebiehajú prípravy na vyhlásenie súťaže na projektovú dokumentáciu prekrytia plaveckého bazéna na „čéháčku” a jeho následné prepojenie prepojovacím tunelom” s MKP. Súťaž na projektovú dokumentáciu by sa mala spustiť už v najbližších týždňoch a k začatiu realizácie zámeru by malo dôjsť už po skončení letnej sezóny na čéhačku.