Prejsť na obsah

Primátor prijal predsedu Ústavného súdu Ruskej federácie

Vo svojom príhovore vyzdvihol význam ústavného súdu ako nástroja na ochranu ľudských práv a spravodlivého justičného systému. „Už v dávnej minulosti bolo naše mesto multikultúrnym priestorom. Stretávali sa tu a žili tu spoločne ľudia rôznych národov a národností, rôznych vierovyznaní a rozličného zmýšľania. Takéto pestré spoločenstvo potrebuje tolerantné prostredie, pravidlá, ktoré umožňujú rovnocennú komunikáciu. Prostredie a vzťahy v ňom sa museli dlho vyvíjať a nebolo vždy jednoduché udržať ich. Chcem tým povedať, že naše mesto je prostredím citlivým na spoločenské hodnoty, a vo svojej histórii má zabudovaný silný vzťah k ochrane ľudských práv," povedal primátor Košíc. Predseda Ústavného súdu Ruskej federácie Valerij Zorkin sa poďakoval za prijatie, ktorého sa mu dostalo počas celej návštevy. „Ústavný súd Ruskej federácie je inštitúciou suverénnej krajiny a jadro jeho práce tvorí ochrana ľudských práv, práv občanov," povedal hosť a dodal: „jednou z najdôležitejších oblastí pôsobenia nášho ústavného súdu je ochrana postavenia samosprávy, ktorej silné postavenie je zakotvené aj v našej ústave." Ruskú delegáciu tvorili okrem Valeria Zorkina aj sudcovia ÚS RF Larisa Krasavčiková a Nikolaj Seleznev. Návšteva sa uskutočnila na pozvanie predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej. „Dobré kontakty medzi našimi ústavnými súdmi trvajú už viac ako desaťročie, verím, že naši hostia si z návštevy Slovenska a Košíc odnášajú tie najlepšie dojmy," povedala Ivetta Macejková.



Hostia sa podpísali do kroniky mesta a spoločne si prezreli memoriálnu dlaždicu osadenú na počesť ich návštevy v Košiciach pri Dóme sv. Alžbety.



Na prijatí u primátora Košíc sa okrem spomenutých hostí a predsedníčky ÚS SR zúčastnili aj Genadij Askaldovič, radca-veľvyslanec RF na Slovensku a Milan Ľalík, podpredseda ÚS SR.

Ústavný súd Ruskej federácie sídli rovnako ako Ústavný súd Slovenskej republiky v druhom najväčšom meste svojej krajiny, v Sankt Peterburgu, s ktorým Košice udržiavajú partnerské vzťahy.





Program stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v srdečnej atmosfére, sa skončil spoločnou večerou na pozvanie predsedníčky ÚS SR Ivetty Macejkovej.