Prejsť na obsah

Primátor Polaček sa ohradzuje voči útokom vicepremiéra Rašiho o NTC a EYOF v televíznej diskusii

Mesto Košice sa dôrazne ohradzuje voči slovám podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý v nedeľňajšej diskusnej relácii TV Markíza  Na telo vyhlásil, že projekt Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF 2021) „nezmyselne zastavil“ primátor mesta Jaroslav Polaček tým, že chce premiestniť výstavbu Národného tenisového centra (NTC) do inej lokality. 

Primátor tvrdí, že je absolútnym zavádzaním a klamstvom tvrdenia vicepremiéra Rašiho, že práve on zastavil výstavbu NTC, ktorý je na Popradskej vraj pripravený na realizáciu a tým ako tvrdí Richard Raši kompletne ohrozujem celý projekt EYOF. 

„Nie ja, ale Mesto Košice ako správny orgán vykonávajúci štátnu správu na úseku pozemných komunikácií zastavilo koncom januára 2019 stavebné konanie pre výstavbu NTC. Mesto Košice ešte koncom júla 2018, keď ho viedol zastupujúci primátor Martin Petruško zo Smeru-SD, vyzvalo NTC ako stavebníka, aby opravili, doplnili a zosúladili projektovú dokumentáciu vo viacerých bodoch, kvôli ktorým bol už vtedy problém s udelením stavebného povolenia. Mesto nenesie žiadnu zodpovednosť za to, že predstaviteľom NTC vyše 5 mesiacov trvalo, pokiaľ predložili všetky požadované doklady pre udelenie stavebného povolenia. Aj tak v nich neuviedli ako by vyriešili hlavný problém, ktorým je nedostatkom parkovacích miest. NTC sa v súčasnosti na Popradskej ani len teoreticky nemôže začať stavať, lebo je zastavené stavebné konanie,“ hovorí primátor mesta. 

Primátor Polaček súhlasí s tvrdeniami predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý v relácii Na telo vyhlásil, že bol to práve vtedajší primátor Raši, ktorý síce v roku 2016 vybavil Európsky festival mládeže v Košiciach, ale nechal tam absolútne nepripravený projekt bez všetkých potrebných náležitostí a zabezpečenia financovania výstavby alebo rekonštrukcie športovej infraštruktúry. 

„Pán Raši a jeho nástupca Martin Petruško za vyše dva roky pri organizovaní EYOF nepohli ani len prstom. Vicepremiér namiesto priznania si zodpovednosti za vlastné manažérske zlyhania hádže vinu na nové vedenie mesta. Aj ja budem rád, keď nám pán Raši ukáže konkrétne štúdie, projektové dokumentácie, zmluvy, či rozpočty aj s rôznymi alternatívami na výstavbu alebo rekonštrukciu športovísk. My sme mu aj ten krátky čas, čo sme vo funkcii, priniesli viacero alternatív ako by mohla vyzerať organizácia EYOF a ktoré nové alebo zrekonštruované športoviská, by na to mohli slúžiť. Jeho odpoveď bolo, že všetky projekty poškrtal,“ uviedol primátor. 

Primátor sa vyjadril aj k ďalšiemu tvrdeniu podpredsedu vlády Rašiho k tomu, že súčasné vedenie mesta chce výstavbu NTC premiestniť „na iný pozemok, ktorého náklad bude plus 8 miliónov a ktorý ešte nie je vybratý.“

„Z minulosti je známych viacero príkladov, že vicepremiérovi Rašimu ešte ako košickému primátorovi v rokoch 2010-2018 nešlo o záujmy občanov, ale najmä o podporu svojich spriaznených developerov a podnikateľov napojených na stranu Smer-SD. Ako som už spomínal, výstavba NTC na Popradskej ulici nie je možná, lebo ide o nevhodnú lokalitu a nie je tam vydané ani stavebné povolenie. Zároveň proti výstavbe existuje petícia, ktorú podpísalo vyše 1600 ľudí. To sú dôvody, prečo hľadáme novú lokalitu, kde by sa NTC mohlo stavať. Sme však výrazne obmedzení nedostatkom vhodných pozemkov, lebo predchádzajúce vedenie mesta zhodou okolností na čele s tým istým Richardom Rašim rozpredalo všetky vhodné pozemky aj svojim spriazneným developerom a podnikateľom blízkych Smeru-SD. Preto, ak by sme aj našli vhodnú lokalitu na výstavbu NTC, budeme ju musieť odkúpiť od jej vlastníkov. Určite to nebude zadarmo a rozpočet mesta to bude musieť zaplatiť,“ uzatvára J. Polaček.