Prejsť na obsah

Primátor Polaček napísal listy Pellegrinimu a Rašimu s odkazom: Chceme EYOF v Košiciach

Aj napriek nepriaznivému výsledku rokovaní primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka a predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku s podpredsedom Vlády SR pre informatizáciu a investície Richardom Rašim o finančnej pomoci vlády na výstavbu športovej infraštruktúry pre Európsky letný olympijský festival mládeže (EYOF), podniká vedenie mesta a kraja všetky dostupné kroky, aby sa EYOF mohlo uskutočniť v Košiciach. 

Primátor mesta Jaroslav Polaček dnes zaslal list premiérovi Petrovi Pellegrinimu, kde ho v zmysle uznesenia Mestského zastupiteľstva v Košiciach zo 14. februára 2019 opätovne požiadal o možnosť spoločného rokovania. Na stretnutí ho chce požiadať aj o odpoveď na otázku, či vláda podporí EYOF 2021 vo vyššej miere ako sľubovaných 12 miliónov eur a či by na výstavbu športovej infraštruktúry vedel štát poskytnúť dostatok finančných prostriedkov.

Primátor takisto zaslal v ten deň list i vicepremiérovi Richardovi Rašimu, aby aj napriek predchádzajúcemu nesúhlasu dal športu v našom meste šancu. V liste ho vyzval, aby ako obyvateľ mesta, dlhoročný primátor a zapálený športovec pomohol mestu a kraju zrealizovať projekt EYOF, ktorý môže Košiciam priniesť veľmi veľa z hľadiska športu. Zdôraznil, že vybudované športoviská budú aj po EYOF slúžiť občanom Košíc, čím zároveň umožnia sa aj v budúcnosti uchádzať sa o organizovanie ďalších športových podujatí.

V piatok večer bola uvedená do prevádzky webstránka www.sancapresport.sk, kde sa nielen športová verejnosť v meste môže dozvedieť bližšie informácie o EYOF 2021 v Košiciach a podpísať sa pod výzvu Vláde SR, aby našla finančné prostriedky pre rozvoju športovej infraštruktúry v rámci tohto letného olympijského festivalu mládeže.

„Po neúspechu spoločných rokovaní s vicepremiérom Rašim v Bratislave som zaregistroval viacero podnetov a reakcií od športovcov a predstaviteľov niektorých športových zväzov v meste, aby sme sa ešte predsa len pokúsili prelomiť neústretovosť vlády a podnikli ďalšie kroky na to, aby sme EYOF mohli dôstojne zorganizovať. Preto som poslal listy najvyšším vládnym predstaviteľom a zverejnili sme Výzvu vláde k podpore EYOF a rozvoju športovej infraštruktúry, pod ktorú sa môžu podpísať aj občania na stránke www.sancapresport.sk. Stotožňujem sa s názormi mnohých Košičanov, že EYOF v Košiciach je kvôli viacerým investíciám do budovania športovísk športová budúcnosť nášho mesta. Máme posledný týždeň pred rokovaním Mestského zastupiteľstva. Možno som tvrdohlavý, ale urobíme všetko možné, aj nemožné, aby sme získali od vlády také finančné zdroje, aby sme mohli EYOF nielen zdarne  zorganizovať, ale aby sme sa po ich skončení mohli tešiť aj z viacerých nových alebo zrekonštruovaných športovísk v meste,“ uviedol primátor.