Prejsť na obsah

Primátor Polaček dnes vyhlásil mimoriadnu situáciu v meste Košice

V štvrtok predpoludním vyhlásil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček na území mesta mimoriadnu situáciu. Stalo sa tak na základe  včerajšieho rokovania krízového štábu a obhliadky havarijného stavu dvoch ciest na Včelárskej paseke vo Vyšnom Opátskom a na Konopiskách v Košickej Novej Vsi. Rozhodnutie je podložené vyjadreniami odborných útvarov mesta Košice a odborníkov z oblasti geológie.

Už včera po prehliadke Včelárskej paseky kompetentní skonštatovali, že z hľadiska aktivity je územie hodnotené ako potenciálne zosuvné. Poškodený úsek cesty tam predstavuje jedinú prístupovú komunikáciu. V prípade takejto deformácie cestného telesa je sanácia predmetného úseku svahu neodkladná. V uvedenom území dochádza v dôsledku postupného sadania západného okraja cestného telesa k jeho poškodzovaniu a hrozí až deštrukcia stavebných objektov

Táto komunikácia je z roka na rok v horšom technickom stave. Kvôli nedostatku finančných prostriedkov však k jej oprave v minulosti nedošlo. Bol síce spevňovaný povrch, ale stav si vyžaduje výraznejšie zásahy. Pôvodne táto komunikácia viedla k záhradkárskej oblasti, ale momentálne je tu niekoľko rodinných domov a tiež trvalo obývaných chát. Vedú tu síce aj lesné cesty, to ale nie je riešenie, pretože nie sú prejazdné motorovým vozidlom, “ skonštatoval starosta MČ Vyšné Opátske Viktor Mikluš.

V lokalite Konopiská v Košickej Novej Vsi bezmenný potok podmýva komunikáciu vedúci k obytným chatám. V tomto prípade ide o výmoľovú eróziu, kde miestny potok pri zvýšenom prietoku vody do takej miery eroduje nielen do hĺbky ale aj do šírky, že tu dochádza k závažnej deštrukcii cestného telesa.

Cesta  bola vybudovaná v osemdesiatych rokoch minulého storočia ako obslužná komunikácia k čističke odpadových vôd. V súčasnosti sa jazdí medzi záhradkami, čo sa ale nestretáva s pozitívnym ohlasom záhradkárov. Navyše, táto alternatíva nie je dostatočná, pretože v prípade potreby sa sem síce autá záchranných zložiek vedia dostať, ale keďže alternatívny prístup neumožňuje otočiť vozidlo, museli by naspäť cúvať, “ zhodnotil aktuálny stav starosta Košickej Novej Vsi Michal Krcho.

O týchto dvoch krízových lokalitách predstavitelia mesta a miestnej samosprávy už dlhšiu dobu diskutovali. Na včerajšom zasadnutí krízového štábu sa rozhodlo, že situácia v týchto lokalitách sa zo dňa na deň zhoršuje a je preto je potrebné zakročiť.

„Podnikli sme všetky možné kroky, aby neboli ohrozené životy, zdravie a majetok obyvateľov, ktorí tieto komunikácie používajú a zároveň tam mohol byť v prípade potreby zabezpečený aj príjazd záchranných zložiek. Dnes som vydal príkaz primátora na vykonanie záchranných prác. V ňom som okrem iného starostovi mestskej časti Vyšné Opátske nariadil do troch dní zabezpečiť obmedzenie pohybu vozidiel nad 3 500 kg a obmedziť rýchlosť týchto vozidiel na 20 km/h príslušným dopravným značením. Starostovi Košickej Novej Vsi som takisto nariadil zabezpečiť uzatvorenie poškodenej komunikácie na Konopiskách pre motorové vozidlá príslušným dopravným značením. Okrem toho má v danej lokalite zabezpečiť osadenie informačnej tabule s textom „Vstup na vlastné nebezpečenstvo“. Všetko sa udeje v spolupráci s mestom Košice. Prvoradé budú teraz geologické prieskumy, ktoré ukážu, akým spôsobom je možné vyriešiť sanáciu predmetných úsekov, “ povedal primátor Jaroslav Polaček.