Prejsť na obsah

Primátor Polaček daroval počas dnešnej Primátorskej kvapky krvi najcennejšiu tekutinu už po 27-krát

Vestibul Magistrátu mesta Košice sa dnes na štyri hodiny zmenil na improvizované transfuziologické pracovisko. V rámci tradičnej „Primátorskej kvapky krvi“ prichádzali od pol ôsmej ráno darovať krv úradníci, príslušníci košickej mestskej polície a obyvatelia mesta.

Medzi darcami najvzácnejšej tekutiny, vďaka ktorej lekári môžu zachraňovať ľudské životy, nechýbal ani primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). Svoju krv vrátane dneška celkovo daroval už po 27- krát.

„Hlavným impulzom prečo som sa rozhodol pre darcovstvo krvi bolo to, že sme vyrastali v  dobe kedy nám bolo vštepované vtedajšou kultúrou, napríklad rôznymi detskými reláciami, že niečo dobré treba robiť. Už ako dieťa som bol rozhodnutý že keď budem mať osemnásť rokov, tak určite pôjdem darovať krv. Tam bol ten základ. Keď som potom dosiahol osemnástku, v škole sme mali mať nejakú písomku, myslím že z matematiky, tak som hneď využil príležitosť a išiel krv darovať. Vtedy to bolo prvýkrát. Ruku som musel dať do rúry a trvalo to asi 2 hodiny. Teraz už je to dynamickejšie, stačí na to 20 minút," hovorí.  

Keďže sám veľmi dobre vie, čo obnáša darcovstvo krvi, všetkých dobrovoľných darcov si nesmierne váži.

"Sú to matadori, myslím si že bez darcovstva krvi si už nedokážu svoj život ani predstaviť. Je super že takíto ľudia medzi nami sú, a je na nás, aby sme k takémuto niečomu vychovávali aj našu mládež. Aby si to začali uvedomovať a neskôr kráčali v našich šľapajách, “ uviedol primátor.

Nielen jemu, ale aj ďalším darcom prišli na magistrát zarecitovať a zaspievať malí škôlkari z MŠ Budapeštianska 1 na sídlisku Ťahanovce, ktorí sa symbolicky nazývajú „Červenáčik“. Odbery počas „Primátorskej kvapky krvi„ zabezpečovali pracovníci Národnej transfúznej služby SR v Košiciach. Informovali nás, že celkovo prišlo  27 darcov, medzi nimi aj dvaja prvodarcovia.