Prejsť na obsah

Primátor poďakoval darcom krvi

V obradnej sieni Miestneho úradu mestskej časti Košice – Staré mesto na Hviezdoslavovej ulici, poďakoval v utorok primátor mesta Košice Richard Raši viacnásobným darcom krvi v rámci ich oceňovania plaketami prof. Jana Janského.

Jednou z nich ocenil Slovenský červený kríž aj prvého muža mesta. Počas XX. ročníka osláv Dňa mesta Košice, v rámci charitatívneho podujatia „Primátorská kvapka krvi", daroval totiž primátor v priestoroch Magistrátu mesta Košice krv po desiaty krát. Splnil tak všetky podmienky na získanie bronzovej plakety

„Každý človek by si mal uvedomiť, že krv, ktorú daroval, môže niekomu zachrániť život," zdôraznil Richard Raši. „Dobrovoľné darovanie krvi je práve v našom meste veľmi dôležité už len preto, lebo sa tu nachádza univerzitná nemocnica, kardiochirurgický aj onkologický ústav. Denne tam lekári potrebujú veľké množstvo krvi rôznych krvných skupín, najmä pri ťažkých operáciách, či už dospelých pacientov, alebo detí. Považujem si za veľkú česť, že som dnes mohol poďakovať ľuďom, ktorí nezištne poskytujú životodarnú tekutinu a som hrdý na to, že tiež patrím do ich veľkej rodiny." 

Plakety si v utorok prevzalo celkovo 39 dobrovoľných darcov krvi. Štyria z nich získali dokonca najvyššie ocenenie, medailu Jána Kňazovického, známeho košického chirurga a priekopníka krvnej transfúzie na Slovensku.

Slovenský červený kríž udeľuje bronzovú Janského plaketu ženám i mužom za 10 odberov, striebornú za 20, zlatú ženám za 30 a mužom za 40 odberov. Diamantovú môžu získať ženy za 60, muži za 80 odberov krvi, Kňazovického medailu ženy za 80 a muži za 100 odberov.