Prejsť na obsah

Primátor odovzdal ceny výhercom súťaže "Nakresli Erb pre svoje mesto"

Naše mesto si v tomto roku pripomína 650. výročie prvej erbovej listiny udelenej mestu Košice kráľom Ľudovítom Veľkým. Jedinečnosť Košíc je v tom, že na tento erb dostali Košičania kráľovskú listinu, ktorá je najstaršou mestskou erbovou listinou nielen v Európe, ale na celom svete.  Pri príležitosti tohto jubilea  zorganizovalo mesto súťažnú výstavu detských výtvarných prác s tématikou erbu.  Žiaci mali možnosť získať finančnú odmenu pre svoju základnú školu. Tým najlepším dnes primátor Jaroslav Polaček, spoločne s viceprimátorkou Luciou Gurbáľovou odovzdal ceny.

Súťaž s názvom „Nakresli Erb pre svoje mesto“ bola určená pre žiakov základných škôl vo veku od 8 do 12 rokov a trvala od 14. marca 2019 do 24. apríla 2019. Do súťaže zaslalo svoje práce 25 základných škôl. V pozadí stála aj myšlienka dobrovoľníctva, keďže žiaci mali možnosť získať finančnú odmenu pre svoju základnú školu. Súťažné práce boli vyhodnocované odbornou porotou zloženou zo skúsených odborníkov (učiteľov ZUŠ, výtvarníkov). Tá rozhodla o tom, že ceny získali:  

1.kategória NAJKRAJŠÍ ERB - Nela Klobošičová, žiačka Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Gorazda, Juhoslovanská 2, Košice

 2.kategória NAJORIGINÁLNEJŠÍ ERB - Laura Lalíková, žiačka ZŠ Staničná 13, Košice

3.kategória NAJMODERNEJŠÍ ERB - Sofia Zniszczolová a Tamara Begeniová, žiačky ZŠ Bernolákova 16, Košice

Špeciálna cena poroty/vecná cena - Antónia Bednárová, žiačka ZŠ Bruselská 18, Košice

Primátor Jaroslav Polaček a viceprimátorka Lucia Gurbaľová na prijatí v Historickej radnici zagratulovali žiakom, ale aj  učiteľkám a riaditeľkám úspešných škôl. Zároveň víťazom odovzdali aj finančnú cenu 300 eur. „ V tejto súťaži ste prejavili nielen talent, ale aj veľkú dávku fantázie. Vaše umiestnenie v kategóriách „Najkrajší, Najoriginálnejší a Najmodernejší erb“ je toho jasným dôkazom. Verím, že budete naďalej svoj talent rozvíjať a v budúcnosti sa opäť zapojíte do podobných súťaží. Vám, vážení pedagógovia by som zase rád poďakoval za vašu prácu a za to, že deti vediete aj umeleckým smerom, ktorý je popri získavaní vedomostí tiež veľmi dôležitý,“ povedal primátor.

Žiakov na záver čakalo aj prekvapenie v podobe veľkej torty a taktiež zaujímavá návšteva Archívu mesta Košice.