Prejsť na obsah

Primátor kritizuje zimnú údržbu chodníkov zo strany Kositu

Neodpratané chodníky po nedávnom snežení priniesli aj mnoho sťažností od obyvateľov, ktorým sa nepáči postup zimnej údržby.

Tú má v Košiciach podľa zmluvy s mestom na starosti spoločnosť Kosit. Podľa informácií z SHMÚ pritom v Košiciach nasnežilo najmenej spomedzi vyše 20 miest na Slovensku, v ktorých meteorólogovia zverejňujú stav snehovej pokrývky. V piatok ráno bolo na letisku 7 cm snehu. Stav na niektorých chodníkoch v meste však aj napriek tomu pripomína skôr čerstvú snehovú kalamitu.

Množstvo snehu ležiaceho na chodníkoch kritizuje aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Nepáči sa mu ani to, že aj napriek opakovaným rokovaniam a jeho výzvam vedeniu Kositu sa situácia príliš nezlepšuje.  

Pri pohľade na desiatky doteraz neodhrnutých chodníkov, resp. tých s udupaným snehom v meste, sa stotožňujem s rozhorčením obyvateľov mesta a viacerých starostov mestských častí. Mestská polícia nám dvakrát denne dáva informáciu o stave chodníkov a ciest a aj ja ich chodím kontrolovať. Vôbec nie som spokojný s tým ako zimná údržba funguje. Ešte aj dnes vyzerajú viaceré pešie komunikácie v meste akoby Kosit namiesto ich zimnej údržby čakal len na to, pokiaľ sa tam neroztopí sneh,“ myslí si primátor.  

Podľa slov generálneho riaditeľa Kositu Mariána Christenka bolo počas sneženia v uliciach pravidelne vyše 30 sypačov. O odhŕňanie snehu sa staralo 70 ručných pracovných a ďalších 10 malo na starosti centrum mesta. Primátor je nespokojný najmä s tým ako Kosit zvládal v uplynulých dňoch údržbu chodníkov. Pripúšťa, že ak by mesto chcelo, aby výkon zimnej údržby zo strany Kositu bol vyšší, rozpočet by to stálo ešte viac peňazí ako doteraz. 

„Budúci týždeň máme na pláne stretnutie so starostami, kde sa prioritne budeme zaoberať touto témou. Mnohí zo starostov  sú zároveň poslancami. A preto by som si tam rád vypočul ich názory, či chcú, aby sme si od Kositu objednávali vyšší rozsah zimnej údržby, no potom budeme musieť na to hľadať dodatočné finančné zdroje v iných rozpočtových kapitolách. Všetko je otázka peňazí, Kosit nám už avizoval, že ak si zaplatíme viac služieb, oni to budú vedieť zabezpečiť posilnením svojich kapacít."

Na zimnú údržbu by tento rok malo ísť z rozpočtu mesta pre Kosit 2,7 milióna eur, čo je o zhruba 700 000 eur viac ako vlani. Ani to nemusí byť kvôli tzv. „chodníkovej“ novele dostatočné. Na jej základe vznikla mestu Košice povinnosť vykonávať zimnú údržbu aj na tých chodníkoch, ktoré priliehajú k nehnuteľnostiam, nachádzajú sa v súvislo zastavanom území a hraničia s cestou alebo miestnou komunikáciou. Kým doteraz sa o ich upratovanie, resp. odhŕňanie snehu museli starať ich vlastníci, resp. užívatelia nehnuteľností, teraz sa o jeho zimnú údržbu musí postarať Kosit. 

Od Kositu požadujeme, aby za tie peniaze vedel technicky a personálne zvládnuť odhŕňanie snehu. Spôsob čistenia chodníkov je v mnohých častiach mesta neuspokojivý. Občanom je jedno akým spôsobom to Kosit urobí, všetci chceme vidieť vyčistené a odhrnuté chodníky v Košiciach. A to v uplynulých dňoch nebolo realitou. Preto bude mesto tlačiť na dodržiavanie zmluvy. Zároveň v prípade potreby a dohody so starostami a poslancami sme pripravení zvážiť presun finančných prostriedkov na ešte väčší rozsah zimnej údržby,“ dodal primátor.