Prejsť na obsah

Primátor kreslil s deťmi na asfalt

Oslavy Dňa mesta Košice si obyvatelia mesta vychutnávajú plnými dúškami, každý deň osláv sa nesie v duchu dobrej zábavy, množstva kultúrnych i charitatívnych podujatí. Košičania sa vynikajúco bavili a relaxovali na Hlavnej ulici aj v rámci podujatí Košický deň Európy, Deň Slovenska, alebo Deň Užhorodu v Košiciach či kreslení detí na asfalt. 

Primátor mesta Košice Richard Raši sa hneď po tom ako s viceprimátorkou Renátou Lenártovou darovali na magistráte krv v rámci charitatívneho dopoludnia „Primátorská kvapka krvi", vybrali do košických ulíc. Najprv slávnostne otvorili na pódiu pri Dolnej bráne „Košický deň Európy", v ktorom žiaci a študenti košických škôl s iným vyučovacím jazykom ako slovenským, prezentovali krajiny Európskej únie piesňami, predstaveniami či hovoreným slovom.

„Vždy sa veľmi teším na tento deň, Európska únia je už dnes naozaj jedna veľmi veľká rodina, do ktorej určite patria i Košice," zdôraznil primátor. „Naše mesto sme dostali do povedomia všetkých Európanov najmä minulý rok, keď Košice boli nositeľmi titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Rok to bol pre nás všetkých neuveriteľne náročný, ale výsledok stál a stojí skutočne za to. Pripravili sme množstvo podujatí a naštartovali mnohé projekty, ktoré úspešne pokračujú a majú mimoriadne pozitívnu odozvu. "

Primátor sa neskôr išiel pokochať kresbami detí a tínedžerov z košických materských a základných škôl, ktorí už tradične kreslili kriedami, pričom im ako „plátno" poslúžil asfalt Hlavnej ulice. Keďže mali určenú tému „História Košíc", najčastejšie zobrazovali malí i starší umelci Dóm svätej Alžbety a erb mesta Košice . Prvý muž mesta nezaprel v sebe umelecké vlohy, keď bez akýchkoľvek rozpakov zobral do ruky kriedu a deťom pomohol dokončiť viacero obrázkov.