Prejsť na obsah

Primátor Košíc silvestroval s Jakubiskovcami

V posledný deň roka 2008 prijal primátor mesta Košice František Knapík vo svojej pracovni známeho slovenského režiséra Juraja Jakubiska s manželkou Deanou Jakubiskovou-Horváthovou. „Úspešný slovenský režisér Juraj Jakubisko bol významným podporovateľom košického projektu Interface, ktorý nám priniesol zisk titulu Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013. Úzky okruh projektového tímu kandidatúry mesta tvorí 20 ľudí. Na príprave projektu spolupracovalo takmer 100 odborných konzultantov a spolupracovníkov zo Slovenska i zahraničia. Projekt Mesta Košice Interface si získal podporu viacerých osobností. Okrem iných aj režiséra Juraja Jakubiska. Na spoločnom koncoročnom stretnutí sme prebrali okrem iného možnosť propagovať v rámci tohto projektu práve diela majstra Jakubiska," informoval primátor Mesta Košice a dodal: „ pán Jakubisko má záujem o zriadenie galérie, v ktorej by bola prezentovaná jeho celoživotná tvorba."

Manželia Jakubiskovci strávili na východe republiky aj príchod Nového roka. V utorok 2. decembra absolvovali prehliadku niektorých lokalít mesta, medzi inými si prezreli park a objekty kaštieľov v Barci a podrobne prešli areál Kasárne - Kulturpark neďaleko centra mesta. V živej diskusii Deana Horváthová i Juraj Jakubisko pozitívne hodnotili zámer projektu EHMK 2013, ale zároveň upozornili členov realizačného tímu, že v tomto významnom a nesporne najambicióznejšom projekte v modernej histórii Slovenska je ukrytých aj mnoho úskalí. Obaja však vyjadrili ochotu naďalej sa zúčastňovať na diskusii o budúcnosti projektu Interface, s ktorým Košice vyhrali titul EHMK 2013.

Košický projekt Interface je projektom dlhodobej transformácie mesta prostredníctvom kultúry, ktorý chce vytvoriť priaznivé prostredie pre kultúru a kreativitu. Mesto počíta s prílevom investícií vo výške 80 miliónov eur, z nich 53 percent budú tvoriť štrukturálne
fondy Európskej únie.