Prejsť na obsah

Primátor Košíc odovzdal dar prvému Košičanovi

V stredu 14. januára osobne odovzdal primátor Košíc František Knapík dar pre prvého Košičana narodeného v roku 2009. Je ním Štefan Gaži, ktorý sa narodil 1. januára 2009 o jedenástej hodine vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Prvenstvo prináleží malému Števkovi vďaka údaju miesta trvalého pobytu jeho rodičov, ktorým bola v deň jeho narodenia Hrebendova ulica č. 8.

Dar v hodnote 332 eur (10 000 korún) obsahoval detský kočiar, hygienické potreby pre malé dieťa, oblečenie, niekoľko hračiek a ďalšie drobnosti. Obsah zaobstarali pracovníčky sociálneho oddelenia po predchádzajúcej dohode s matkou. Rodina v súčasnosti žije v staršom opustenom dome, pretože hneď po návrate pani Gažiovej z pôrodnice sa odsťahovali z Luníka IX.

Pracovníčky sociálneho oddelenia na Magistráte mesta Košice priebežne monitorujú životné podmienky tejto rodiny a mladej mamičke ponúkli niekoľko možností riešenia zložitej sociálnej situácie jej rodiny. Jednak sú to možnosti finančných príspevkov a tiež dočasný pobyt v náhradnom ubytovaní. V súčasnosti pomáhajú Márii Gažiovej vybaviť si potrebné formality.

V tomto roku sa v Košiciach narodil aj prvý občan Slovenskej republiky v roku 2009. Volá sa Tomáš Sečkár a narodil sa mamičke Ivane Sečkárovej z Rožňavy v pôrodnici 1. súkromnej nemocnice v Šaci.